Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić kartoflaka? Śląski przepis na babkę ziemniaczaną
canva/ola_p, Getty Images Signature

Jak zrobić kartoflaka? Śląski przepis na babkę ziemniaczaną

6 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Babka ziemniaczana może przybrać wiele form i dzisiaj prezentujemy wersję ze Śląska - kartoflak. Śląska potrawa to świetny sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki, które zalegają z wczorajszego obiadu. Przygotowanie kartoflaka jest banalnie proste, a efekt zniknie z talerzy domowników w kilka chwil.

Babka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej, która opracowana została na podstawie łatwo dostępnych i tanich składników. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby móc cieszyć się jej smakiem. Na Śląsku babkę ziemniaczaną określa się mianem kartoflaka. W innych rejonach mawia się na nią bugaj, rejbak, kugiel, kugel, terciek, nagus oraz knia .

W przepisie poniżej użyta została kiełbasa, lecz można zamienić ją na jakąś inną wędzoną wędlinę, bądź całkowicie z niej zrezygnować . W takiej sytuacji zalecamy wkrojenie większej ilości słoniny, aby wyważyć ewentualne braki.

Przepis na śląską babkę ziemniaczaną kartoflaka

Składniki:

  • 2 kg kartofli

  • 4 jajka

  • 50 g słoniny

  • 150 g kiełbasy

  • 4 cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 2 łyżki skrobi

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od pokrojenia słoniny w kostkę i wytopienia jej na suchej patelni. Następnie wrzuć na tłuszcz pokrojoną w plasterki kiełbasę i zrumień ją. Cebulę i czosnek obierz ze skórki i posiekaj je w kostkę.

Cebulę dodaj do słoniny i zeszklij ją. Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Odciśnij z nich nadmiar wody. Wsyp do nich skrobię, dodaj żółtka jajek, słoninę z cebulą i kiełbasą, siekany czosnek oraz przyprawy.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj delikatnie do ciasta. Blachę wysmaruj olejem i wyłóż masą ziemniaczaną. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 1,5 godziny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną.

Babka ziemniaczana

Źródło: canva/Carpe89, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy