Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić kiszoną cebulę? Pyszne uzupełnienie sałatek i kanapek
canva/Langan; jmexclusives, pixabay

Jak zrobić kiszoną cebulę? Pyszne uzupełnienie sałatek i kanapek

20 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie kiszonki? A wiecie, jak zrobić kiszoną cebulę? Pewnie jesteście zaskoczeni faktem, że cebulę też można kisić. A i owszem, jest nawet zdrowsza niż surowa i łagodniejsza w smaku. Stanowi pyszne uzupełnienie sałatek i kanapek. Jej przygotowanie jest bardzo proste — warzywo wystarczy pokroić, wrzucić do słoika, zalać zalewą i odstawić na kilka dni.

Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów. Wyróżnia je fakt, że są nawet wartościowsze niż świeże warzywa, z których je przygotowano. Jak to możliwe? Pod wpływem fermentacji zachodzącej w czasie kiszenia, pojawiają się w nich bakterie kwasu mlekowego, które mają korzystne działanie na nasz organizm. Pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego i zwiększają naszą odporność.

Najpopularniejsze są u nas kiszone ogórki i kapusta, ale dziś proponujemy wam ukisić cebulę. Ma same zalety, bo pod wpływem fermentacji robi się nie tylko zdrowsza, ale też łagodniejsza w smaku. Teraz jest dobry czas, na przygotowanie tej kiszonki, bo cebula zaczyna wyrastać. Jeśli więc macie jej nadmiar, przygotujcie z niej wyjątkowy przetwór. Będzie idealny na kanapki, a także jako dodatek do sałatek i surówek.

Przepis na kiszoną cebulę

Składniki:

  • 4-5 dużych cebul

  • 2 listki laurowe

  • sól

  • woda

Przygotowanie kiszonej cebuli

Cebulę obierz z wierzchnich łusek, pokrój w piórka lub w talarki. Napełnij nią 1 większy lub 2 mniejsze, wyparzone słoiki. Do każde z nich włóż też listek laurowy.

W garnku zagotuj ok. 1/2 l wody. Dodaj do niej 2 łyżeczki soli, wymieszaj, zagotuj. Wodę pozostaw do wystygnięcia.

Cebulę w słoikach zalej przygotowaną zalewą. Słoiki lekko zakręć, pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej.

Po 3-4 dniach zalewa powinna zmętnieć, co oznacza, że nastąpiło kiszenie. Teraz możesz wynieść słoiki w chłodniejsze miejsce i pozostawić je jeszcze na kilka dni. Po mniej więcej tygodniu kiszonka będzie gotowa do jedzenia.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kiszone pomidory , a także na kiszony bób .

kiszona cebula
kiszona cebula

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie, mamadu

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy