Jak zrobić łatwy kiszony bób? Smaczna i zdrowa przekąska
Kiszony bób jest rewelacyjną przekąską i dodatkiem do wielu dań. Pełne witamin strączki smakują wyśmienicie, a przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Bób będzie gotowy już po 4 dniach. Jak zrobić domowy, kiszony bób?
Kiszony bób to smaczna i zdrowa przekąska dla całej rodziny. Jest lekka i pełna witamin i związków, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Ukiszone strączki to również wyborny dodatek do sałatek i zimnej płyty. Z innymi warzywami, mięsem i pieczywem smakują wybornie.
Do ukiszenia strączków potrzebujesz kilku podstawowych składników: solanki, kopru, czosnku i przypraw. Bób będzie miał jeszcze lepszy smak i ukisi się szybciej, kiedy do każdego słoika wlejesz po małej łyżeczce soku z kiszonej kapusty lub ogórków.
Kiszony bób- przekąska pełna witamin
Bób to doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminy C, A, a także żelaza, potasu, magnezu, wapnia i cynku. Regularne spożywanie strączków obniża więc poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie i produkcję krwi, wspomaga pracę serca i wzmacnia kości i zapobiega próchnicy i osteoporozie.
Witaminy z grupy B są absolutnie niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Odpowiedzialne są bowiem między innymi za przewodnictwo impulsów nerwowych. Witamina C wzmacnia odporność, a witamina A skórę, włosy, paznokcie i opóźnia procesy starzenia.
Kiszony bób dodatkowo zawiera bakterie kwasu mlekowego. Bakterie te wzmacniają cały układ trawienny i odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit. Wyjałowione jelita to ciągłe problemy żołądkowe, wzdęcia, a także brak odporności i wiele innych dolegliwości, nie tylko ze strony układu pokarmowego.
Przepis na kiszony bób
Składniki na 2 słoiki o pojemności 1 l każdy:
1 kg bobu
solanka (1 łyżka soli na 1 l wody)
4 mniejsze ząbki czosnku
kilka gałązek kopru
2 liście laurowe
2 łyżeczki gorczycy białej
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
2 łyżeczki wody z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej
Jak zrobić domowy kiszony bób?
W większym garnku zagotuj wodę, do wrzątku wsyp bób i gotuj 4-5 minut na średnim ogniu, dzięki czemu strączki zmiękną i nie będą gorzkie. Bób obierz z łupinek i przełóż do wyparzonych słoików.
Przygotuj solankę: zagotuj wodę razem z solą, na 1 l wody dodaj 1 łyżkę stołową soli, odstaw do ostudzenia. Do każdego słoika dodaj po dwa obrane ząbki czosnku, koper, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i wlej po łyżeczce soku z kiszonki.
Do słoików wlej ostudzoną solankę, zakręć i odstaw w suche, ciemniejsze miejsce, np. do spiżarni. Po 4 dniach kiszony bób będzie gotowy, smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/ boophotography Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny kotlet schabowy według Karola Okrasy. Najlepszy możliwy patent
Chrupiąca i soczysta surówka z marchwi. Pasuje do każdego obiadu
Źródło: zdrowe-kiszonki.pl