Smakosze.pl
Jak zrobić domowy kiszony bób? Smaczna i zdrowa przekąska

canva/ joannawnuk

Jak zrobić łatwy kiszony bób? Smaczna i zdrowa przekąska

9 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kiszony bób jest rewelacyjną przekąską i dodatkiem do wielu dań. Pełne witamin strączki smakują wyśmienicie, a przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Bób będzie gotowy już po 4 dniach. Jak zrobić domowy, kiszony bób?

Kiszony bób to smaczna i zdrowa przekąska dla całej rodziny. Jest lekka i pełna witamin i związków, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Ukiszone strączki to również wyborny dodatek do sałatek i zimnej płyty. Z innymi warzywami, mięsem i pieczywem smakują wybornie.

Rabarbar jest warzywem czy owocem? Rozwiązujemy odwieczną zagadkę

Rabarbar jest warzywem czy owocem? Rozwiązujemy odwieczną zagadkę

CZYTAJ DALEJ

Do ukiszenia strączków potrzebujesz kilku podstawowych składników: solanki, kopru, czosnku i przypraw. Bób będzie miał jeszcze lepszy smak i ukisi się szybciej, kiedy do każdego słoika wlejesz po małej łyżeczce soku z kiszonej kapusty lub ogórków.

Kiszony bób- przekąska pełna witamin

Bób to doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminy C, A, a także żelaza, potasu, magnezu, wapnia i cynku. Regularne spożywanie strączków obniża więc poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie i produkcję krwi, wspomaga pracę serca i wzmacnia kości i zapobiega próchnicy i osteoporozie.

Witaminy z grupy B są absolutnie niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Odpowiedzialne są bowiem między innymi za przewodnictwo impulsów nerwowych. Witamina C wzmacnia odporność, a witamina A skórę, włosy, paznokcie i opóźnia procesy starzenia.

Kiszony bób dodatkowo zawiera bakterie kwasu mlekowego. Bakterie te wzmacniają cały układ trawienny i odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit. Wyjałowione jelita to ciągłe problemy żołądkowe, wzdęcia, a także brak odporności i wiele innych dolegliwości, nie tylko ze strony układu pokarmowego.

Przepis na kiszony bób

Składniki na 2 słoiki o pojemności 1 l każdy:

  • 1 kg bobu

  • solanka (1 łyżka soli na 1 l wody)

  • 4 mniejsze ząbki czosnku

  • kilka gałązek kopru

  • 2 liście laurowe

  • 2 łyżeczki gorczycy białej

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu czarnego

  • 2 łyżeczki wody z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej

Jak zrobić domowy kiszony bób?

W większym garnku zagotuj wodę, do wrzątku wsyp bób i gotuj 4-5 minut na średnim ogniu, dzięki czemu strączki zmiękną i nie będą gorzkie. Bób obierz z łupinek i przełóż do wyparzonych słoików.

Przygotuj solankę: zagotuj wodę razem z solą, na 1 l wody dodaj 1 łyżkę stołową soli, odstaw do ostudzenia. Do każdego słoika dodaj po dwa obrane ząbki czosnku, koper, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i wlej po łyżeczce soku z kiszonki.

Do słoików wlej ostudzoną solankę, zakręć i odstaw w suche, ciemniejsze miejsce, np. do spiżarni. Po 4 dniach kiszony bób będzie gotowy, smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków.  W tym tekście z kolei zdradzamy dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty.

Bób w garnku z wodą

Źródło zdjęcia: canva/ boophotography

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowe-kiszonki.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >