Jak zrobić kiszoną kapustę?
Kiszona kapusta jest rarytasem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Ma ona wiele cennych właściwości, dlatego też warto spożywać ją regularnie. Zdradzamy sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Czym prędzej kupcie kapustę i spróbujcie ją wykonać — będzie lepsza niż ze sklepu.
Z kiszonej kapusty z powodzeniem przyrządzicie szereg pysznych dań np. bigos lub surówkę obiadową . Zaopatrzcie się w słoiki o pojemności ok. 500 ml, świeżą kapustę i sól, a kilka prostych kroków dzielić was będzie od kosztowania fantastycznego probiotyku .
Przepis na pyszną kiszoną kapustę
Składniki:
-
1 główka białej kapusty o masie ok. 2,5 kg przed obraniem
-
40 g soli kamiennej
-
starta na tarce marchew (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, myjemy dokładne całą główkę. Warzywo kroimy na ćwiartki, a następnie usuwamy z nich głąba. Kroimy w cienkie paski przy pomocy noża lub szatkownicy.
Im cieńsze będą kawałki kapusty, tym więcej soku puści podczas kiszenia. Posiekaną kapustę dokładnie łączymy z solą , a następnie umieszczamy ją w słojach. Każdą porcję dokładnie ugniatamy.
Można to zrobić przy pomocy drewnianej łyżki z kulką lub dłońmi. Najlepiej jest ubić kapustę kilkukrotnie i odstawić na około pół godziny. Czynności te powinno się powtarzać do momentu pojawienia się soku.
Ubijając warzywo, starajmy się wypełnić wolną przestrzeń w słoiku, by odciąć dostęp tlenu. Gdy sok pokryje całą powierzchnię kapusty, zamykamy słoiki. Naczynia z kapustą trzymamy w temperaturze około 19 stopni Celsjusza i kontrolujemy proces kiszenia.
Gdy pokrywki słojów się wybrzuszą, możemy je otworzyć, by uwolnić nadmiar gazów. Po tygodniu sprawdźmy smak wyrobu. Jeśli będzie nam odpowiadał, przenieśmy kiszonki do lodówki. Po otwarciu słoika, porcje warzywa należy zjeść w ciągu tygodnia.
Uwaga: dobrze zważcie waszą kapustę przez posoleniem. Na każdy kilogram warzywa potrzebować będziecie 20 g soli niejodowanej. Jeśli dodajecie marchewkę, uwzględnijcie jej masę w obliczeniach.
Źródło zdjęcia: canva/voltan1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje