Smakosze.pl
Miód w słoikach z białym nalotem

canva/ogichobanov

Co oznacza biała piana w słoiku z miodem?

23 Lutego 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kupiliście miód, a po jakimś czasie odkrywacie w słoiku dziwny biały nalot podobny do piany? Taki widok z pewnością nie zachęca do konsumpcji, lecz czy rzeczywiście świadczy o złej jakości wyrobu? Wyjaśniamy, czym są tajemnicze spienienia.

Wcześniej już rozprawialiśmy się z popularnymi mitami na temat miodu i wyjaśnialiśmy, dlaczego miód nie może być zamiennikiem cukru przy słodzeniu herbaty. Tym razem na tapet bierzemy zmętnienia, które pojawiają się na powierzchni tego dobroczynnego produktu.

Jajka

Jak rozpoznać czy jajka są świeże?

CZYTAJ DALEJ

Czy biała piana na miodzie jest groźna?

Okazuje się, że nie. Nie jest to powód, dla którego powinnyśmy miód wyrzucać. Co więcej, pojawianie się na powierzchni wyrobu białych wykwitów czy piany jest potwierdzeniem tego, że mamy do czynienia z produktem naturalnym.

Biały nalot to nic innego jak tzw. glukoza miodowa. Jej pojawienie się jest konsekwencją procesu, jakiemu zostaje poddany plaster miodu. Powstający podczas odwirowania go produkt nabiera bowiem dużo powietrza.

Zamknięcie go w słoiku i zachodzący w tym momencie powolny proces krystalizacji sprawia, że pęcherzyki powietrza przekształcają się właśnie w podobny do białej piany abstrakcyjny osad, który jest przyczyną niepokoju.

Tymczasem jej pojawienie się stanowi swego rodzaju gwarancję dobrej jakości produktu. Miody sztuczne lub te, które zostały poddane obróbce cieplnej, nie będą pokrywały się takim nalotem. A wiemy doskonale, że są one produktami o znikomym potencjale prozdrowotnym, gdyż wysokie temperatury niszczą cenne związki zawarte w miodzie.

Co jeszcze może nas zaniepokoić?

Niekiedy ścianki słoika z miodem również pokrywa biała warstwa. Taki wygląd jest z kolei wynikiem działania drożdżaków. Organizmy te są przenoszone przez pszczoły do ula. Najczęściej giną one wskutek działania enzymów wytwarzanych przez owady.

Bywa jednak i tak, że udaje im się przeżyć w miodzie i podejmują w nim aktywność. Taka sytuacja może dotyczyć zwłaszcza miodów wysokoglukozowych. Aktywność tych organizmów nie jest jednak niebezpieczna dla człowieka i miód jak najbardziej można wykorzystać w kuchni.

Miód naturalny na łyżce

Na powierzchni naturalnego miodu może pojawiać się piana

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Monyakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >