Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego
canva/Dmitrii Ivanov

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

27 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Śląskie karminadle to tradycyjne danie z południowej Polski. Mięso mielone z łopatki lub karkówki wieprzowej jest soczyste w środku, a z zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Karminadle swój wyraźny, mięsny smak zawdzięczają smażeniu na smalcu. Jak zrobić klasyczne, śląskie karminadle?

Karminadle to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Niezwykle aromatyczne, przygotowywane według podstawowego przepisu wprost rozpływają się w ustach. Kotlety zawsze rób z kawałka świeżego mięsa, nie kupuj gotowego mięsa mielonego, a poczujesz różnicę w smaku.

Do kotletów dodaj dużą cebulę, to ona nada wspaniałego, wyraźnego aromatu. Cebulę możesz posiekać drobno nożem, jednak polecam zetrzeć ją na tarce, dzięki czemu jeszcze lepiej wymiesza się z mięsem, a każdy kotlet będzie tak samo smaczny.

Karminadle podaj z ziemniakami, mogą być okraszone cebulką, a także z ogórkiem kiszonym, mizerią lub ćwikłą z chrzanem . Każda wersja dania smakuje wybornie i znika z talerzy błyskawicznie.

Jeśli szukasz pomysłu na śląski obiad- tu poznasz przepis na roladę wołową . Podaj ją z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą, a danie zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Przepis na śląskie karminadle

Składniki:

  • 500 g łopatki lub karkówki wieprzowej

  • duża cebula

  • duże jajko

  • 1/3 szklanki mleka

  • czerstwa bułka pszenna

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do panierowania

  • smalec do smażenia

Jak zrobić śląskie karminadle?

Mięso zmiel dwukrotnie w maszynce, przełóż do miski. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce, następnie dodaj do wieprzowiny. Czerstwą bułkę pokrusz i namocz w mleku, gdy będzie już miękka, odciśnij ją i dodaj do reszty składników.

Masę na kotlety dopraw solą, pieprzem, wbij jajko i ponownie wymieszaj, następnie uformuj mielone i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozpuść solidną porcję smalcu, smaż mięso po około 15- 20 minut, aż zrobią się rumiane, obróć je raz podczas smażenia.

Kotlety wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Śląskie kotlety mielone z ziemniakami i ogórkiem kiszonym

Źródło zdjęcia: canva/ senatorek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy