Jak przyrządzić śląską roladę?
Dobrze wykonana śląska rolada wołowa to prawdziwy rarytas. Choć jest to danie pracochłonne, warto poświęcić czas i przygotować je na niedzielny obiad. Ich smak was zachwyci. Idealnym dodatkiem do dania są kluski śląskie oraz kapusta modra.
Przepis na obłędnie pyszne rolady śląskie
Składniki:
6 plastrów dobrej jakości wołowiny
6 plasterków boczku wędzonego
6 plasterków ulubionej kiełbasy
3 kiszone ogórki
1 średnia cebula
6 łyżeczek musztardy sarepskiej
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy tłuczkiem na kotlety, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na jednej ze stron smarujemy musztardą. Kiełbasę, boczek wędzony, ogórki kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i siekamy. Całość mieszamy.\
Gotowy farsz nakładamy od „musztardowej" strony i zwijamy mięso w ciasne rulony. Używamy do tego celu nici wędliniarskich lub szpikulców. W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy rolady z obu stron.
Następnie zmniejszamy ogień do minimum i pieczemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. Od czasu do czasu danie podlewamy wodą, by się nie spaliło. Po upieczeniu, rolady wyjmujemy, a gdy ostygną, ściągamy z nich nitki lub szpikulce.
Z wywaru, który pozostał w naczyniu, przygotowujemy sos. W tym celu zagęszczamy go zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy zahartowaną śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Rolady podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Danie będzie równie smaczne, jeśli zaserwujemy je z ziemniakami z wody oraz dowolną inną surówką np. pikantną z marchewki.
Źródło zdjęcia: canva/alejandrophotography
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie