Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić kutię?
canva/Merinka

Jak zrobić kutię?

22 grudnia 2021

Kutia jest jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw regionalnych. Niezwykłe połączenie maku, pszenicy i bakalii przypadnie do gustu smakoszom, którzy cenią sobie słodkie rarytasy. Dowiedzcie się jak zrobić ten specjał i zaskoczcie swoich bliskich w te święta.

Słodki i sycący przysmak wprost ze wschodu uświetni niejedną wigilijną kolację. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, lecz wymaga nieco czasu — mak i pszenica muszą nasiąknąć płynami. Warto jednak spróbować tego niezwykłego połączenia ziaren pszenicy z bakaliami i miodem. Zachwyci was równie mocno co kluski z makiem i pierogi z suszonymi śliwkami .

Przepis na tradycyjną kresową kutię

Składniki:

  • 150 g maku

  • 500 ml mleka do sparzenia maku

  • pół szklanki pszenicy bez łusek

  • pół szklanki miodu

  • 130 g ulubionych orzechów

  • 60 g posiekanych migdałów bez skórki

  • 60 g rodzynek

  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 4 suszone figi

  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

Dzień wcześniej pszenicę płuczemy i zalewamy wodą. Pozostawiamy na całą do napęcznienia. Mak zalewamy gorącym mlekiem i również pozostawiamy do przestygnięcia pod przykryciem. Następnego dnia pszenicę odcedzamy i w świeżej wodzie gotujemy do miękkości, czyli około pół godziny.

Odlewamy pozostały płyn i studzimy. Mak także odsączamy z wody na wyłożonym gazą sitku i dobrze odciskamy. Jeśli nie jest zmielony, dwukrotnie go mielimy , używając sitka o drobnych oczkach.

Orzechy prażymy na suchej patelni. Pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie, jeśli używamy orzechów laskowych, usuwamy z nich skórkę. Wszystko siekamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka.

Mak łączymy z miodem i ziarnami wanilii. Wsypujemy orzechy, migdały, rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową i pokrojone na małe kawałki figi. Dodajemy pszenicę i starannie mieszamy. Wkładamy do lodówki.

Orzechy w miseczce
Do kutii dodajemy orzechy i suszone owoce

Źródło zdjęcia: canva/Mary-to

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy