Barszcz czerwony wg. przepisu Anny Lewandowskiej
Szybki barszcz czerwony ze świeżych buraków? Z przepisem Ani Lewandowskiej to możliwe. Znana z fit przepisów celebrytka gotuje dwa buliony i miesza je ze sobą. Uwagę przykuwa również dodatek aromatycznych przypraw m.in. kurkumy. Smak wychodzi doskonały, a nakład pracy jest zdecydowanie mniejszy. Spróbujcie koniecznie.
Każdy robi barszcz czerwony nieco inaczej. Na naszym portalu gościła już receptura Magdy Gessler czy Karola Okrasy. Teraz zdradzamy, jak to tradycyjne wigilijne danie przygotowuje Anna Lewandowska. Kupcie warzywa i zarezerwujcie około półtorej godziny, a będziecie cieszyć się doskonale zbalansowanym smakiem dania z buraków.
Przepis na barszcz czerwony Anny Lewandowskiej
Składniki na wywar z buraków:
2 l wrzątku
1 kg buraków
po szczypcie kurkumy, tymianku i kminku
1 łyżeczka soli
Składniki na wywar jarzynowy:
2 l wrzątku
2 średnie marchewki
1 mała pietruszka
1/4 średniego selera
pół małego pora, najlepiej zielona część
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
2 suszone gruszki
6 suszonych śliwek
3 cm świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
po szczypcie tymianku, majeranku i soli
Dodatkowo w ilości do smaku:
pieprz
sok z cytryny
wino czerwone (opcjonalnie)
miód lub syrop klonowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Buraki szorujemy pod ciepłą bieżącą wodą, kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie wraz z pozostałymi składnikami wywaru buraczanego. Odstawiamy garnek na około godzinę. W tym czasie przyrządzamy bulion z jarzyn.
Warzywa korzeniowe obieramy i płuczemy. Cebule obieramy, wewnętrzną łupinę zachowujemy do bulionu. „Środek” kroimy na kawałki i karmelizujemy na suchej patelni, uważając, by za mocno go nie spalić. Pozostałe jarzyny zalewamy wrzątkiem.
Dodajemy przyprawy w kawałkach, zmiażdżony czosnek i cebulową łupinę, a następnie zagotowujemy. Gotujemy przez około 45 minut, w międzyczasie wrzucając zrumienioną cebulę.
Gotowe buliony przecedzamy do dużego garnka, dokładnie odciskając jarzyny i mieszamy. Buraki zachowujemy do innych dań lub do podania. Zupę doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z uszkami lub pijemy do krokietów.
Źródło zdjęcia: canva/Anna Pronina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: hpba