Jak zrobić makaron bez jajek? Wystarczą Ci 3 podstawowe składniki, które każdy ma pod ręką
Nie ma lepszego dodatku do rosołu i sosów, od domowego makaronu. Wegański makaron bez jajek przygotujesz w bardzo prosty sposób z trzech składników: mąki, wody i soli. Poznaj szybki przepis na wyśmienity wegański makaron bez jajek.
Domowy makaron bez jajek posmakuje każdemu domownikowi. Aby makaron był idealny, elastyczny i delikatny, dodaj do mąki gorącą wodę, a całe ciasto wyrabiaj najpierw przy pomocy łyżki, później ręcznie. Ciasto przygotujesz z 3 składników, które na pewno masz pod ręką.
Ciasto na makaron bez jajek wstaw do lodówki na 20 minut, aby odpoczęło i łatwiej się rozwałkowało i kroiło. Ciasto pokrój nożem na cienkie paski i zawiń w gniazda - taki makaron będzie idealny do zupy. Do sosu natomiast przygotuj odrobinę grubszy makaron.
Makaron bez jajek będzie gotowy w niecałą godzinę. Makaron gotuj partiami, żeby się nie posklejał. Na wrzątek z dodatkiem łyżeczki soli wkładaj gniazda makaronu i gotuj do wypłynięcia, około 3 minuty.
Domowy makaron bez jajek, jest idealny do rosołu
Składniki:
-
200 g mąki pszennej
-
sól
-
około 100 ml gorącej wody
Jak przygotować domowy makaron bez jajek? Będzie gotowy w niecałą godzinę
Mąkę przesiej i wsyp do miski, dodaj sporą szczyptę soli, wlej gorącą wodę i mieszaj łyżką, następnie zacznij wyrabiać masę ręcznie. Ciasto musi być elastyczne, w razie potrzeby wlej więc więcej wody lub wsyp mąkę.
Z gotowego ciasta uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, potnij go na cienkie paski i zawiń w gniazda. W garnku zagotuj wodę i wsyp łyżeczkę soli, następnie włóż makaron i gotuj około 3 minut, do wypłynięcia.
Makaron będzie idealnym dodatkiem do rosołu drobiowo- wołowego . Nitki możesz również pokroić w jeszcze grubsze paski i podać go np. z domowym sosem pomidorowym , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci
-
Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych
-
Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami. Smak lata
Źródło: womenshealth.pl