Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić makaron bez jajek? Wystarczą Ci 3 podstawowe składniki, które każdy ma pod ręką
canva/Kubra Cavus

Jak zrobić makaron bez jajek? Wystarczą Ci 3 podstawowe składniki, które każdy ma pod ręką

19 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie ma lepszego dodatku do rosołu i sosów, od domowego makaronu. Wegański makaron bez jajek przygotujesz w bardzo prosty sposób z trzech składników: mąki, wody i soli. Poznaj szybki przepis na wyśmienity wegański makaron bez jajek.

Domowy makaron bez jajek posmakuje każdemu domownikowi. Aby makaron był idealny, elastyczny i delikatny, dodaj do mąki gorącą wodę, a całe ciasto wyrabiaj najpierw przy pomocy łyżki, później ręcznie. Ciasto przygotujesz z 3 składników, które na pewno masz pod ręką.

Ciasto na makaron bez jajek wstaw do lodówki na 20 minut, aby odpoczęło i łatwiej się rozwałkowało i kroiło. Ciasto pokrój nożem na cienkie paski i zawiń w gniazda - taki makaron będzie idealny do zupy. Do sosu natomiast przygotuj odrobinę grubszy makaron.

Makaron bez jajek będzie gotowy w niecałą godzinę. Makaron gotuj partiami, żeby się nie posklejał. Na wrzątek z dodatkiem łyżeczki soli wkładaj gniazda makaronu i gotuj do wypłynięcia, około 3 minuty.

Domowy makaron bez jajek, jest idealny do rosołu

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej

  • sól

  • około 100 ml gorącej wody

Jak przygotować domowy makaron bez jajek? Będzie gotowy w niecałą godzinę

Mąkę przesiej i wsyp do miski, dodaj sporą szczyptę soli, wlej gorącą wodę i mieszaj łyżką, następnie zacznij wyrabiać masę ręcznie. Ciasto musi być elastyczne, w razie potrzeby wlej więc więcej wody lub wsyp mąkę.

Z gotowego ciasta uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, potnij go na cienkie paski i zawiń w gniazda. W garnku zagotuj wodę i wsyp łyżeczkę soli, następnie włóż makaron i gotuj około 3 minut, do wypłynięcia.

Makaron będzie idealnym dodatkiem do rosołu drobiowo- wołowego . Nitki możesz również pokroić w jeszcze grubsze paski i podać go np. z domowym sosem pomidorowym , smacznego.

Domowy makaron
canva/ Antonio_Sanchez

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: womenshealth.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy