Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najbardziej kultowy rosół z przepisu Magdy Gessler. Bogactwo smaków i składników
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.05.2022 12:27

Najbardziej kultowy rosół z przepisu Magdy Gessler. Bogactwo smaków i składników

Najbardziej kultowy rosół z przepisu Magdy Gessler. Bogactwo smaków i składników
canva/500, Getty Images; TRICOLORS/East News

Magda Gessler wyznaje zasadę, że jedzenie ma być dobre, jak u mamy. Restauratorka do rosołu dodaje również kilka goździków, które zdecydowanie wzmacniają smak i aromat całego dania. Dowiedz się, jak zrobić najbardziej kultowy rosół z przepisu Magdy Gessler, błyskawicznie zniknie z talerzy.

Rosół to już nasza tradycyjna potrawa. Zupa gotowana na mięsie i warzywach ma rewelacyjny smak, jest bardzo aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca. Rosół przygotowujemy na święta, specjalne okazje i większe imprezy okolicznościowe, ale również w niedzielę, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie obiadu dla całej rodziny.

Sekret idealnego rosołu? Dwa rodzaje mięsa, duża ilość warzyw i przyprawy- lubczyk i kurkuma. Magda Gessler dodaje do wywaru również kilka goździków, które podkreślają jego smak i nadają zupie przyjemnej, korzennej nuty. Tak przygotowany rosół nie ma sobie równych.

Magda Gessler słynie z przepysznej kuchni. Tradycyjne gołąbki, gulasz, bigos, zupa grzybowa i wiele innych dań smakują jeszcze lepiej, kiedy przygotujemy je według przepisu restauratorki. Gessler doskonale wie, jak podkreślić smak i aromat każdej potrawy.

Przepis na rosół Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kura rosołowa

  • 400 g szpondra wołowego

  • 3 korzenie pietruszki

  • 4 marchewki

  • duża cebula

  • por

  • kawałek selera

  • kilka goździków

  • natka pietruszki

  • 2 gałązki lubczyku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • szczypta kurkumy

  • sól, pieprz

  • makaron do podana

Jak zrobić rosół z przepisu Magdy Gessler?

Mięso włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej 4 l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, do wywaru dodaj całe marchewki, seler, pietruszki, białą część pora i gotuj na wolnym ogniu.

Cebulę przyrumień nad ogniem lub na suchej patelni, dodaj do zupy, dodaj również lubczyk, 3/4 natki pietruszki (resztę zostaw do podania) i gotuj przez około 2,5 godziny. Wywar musi się lekko pyrkać, aby wszystkie składniki oddały cale aromat.

Pod koniec gotowania dodaj liście pora, szczyptę kurkumy i gotuj jeszcze chwilę. Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z ugotowanym makaronem i oprósz natką pietruszki, smacznego.

Goździki

Źródło zdjęcia: canva/ HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl