Smakosze.pl
Najbardziej kultowy rosół z przepisu Magdy Gessler. Bogactwo smaków i składników

canva/500, Getty Images; TRICOLORS/East News

Najbardziej kultowy rosół z przepisu Magdy Gessler. Bogactwo smaków i składników

29 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Magda Gessler wyznaje zasadę, że jedzenie ma być dobre, jak u mamy. Restauratorka do rosołu dodaje również kilka goździków, które zdecydowanie wzmacniają smak i aromat całego dania. Dowiedz się, jak zrobić najbardziej kultowy rosół z przepisu Magdy Gessler, błyskawicznie zniknie z talerzy.

Rosół to już nasza tradycyjna potrawa. Zupa gotowana na mięsie i warzywach ma rewelacyjny smak, jest bardzo aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca. Rosół przygotowujemy na święta, specjalne okazje i większe imprezy okolicznościowe, ale również w niedzielę, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie obiadu dla całej rodziny.

Ile kosztują czereśnie w 2022? Jaka jest cena za kilogram owoców?

Ile kosztują czereśnie w 2022? Jaka jest cena za kilogram owoców?

CZYTAJ DALEJ

Sekret idealnego rosołu? Dwa rodzaje mięsa, duża ilość warzyw i przyprawy- lubczyk i kurkuma. Magda Gessler dodaje do wywaru również kilka goździków, które podkreślają jego smak i nadają zupie przyjemnej, korzennej nuty. Tak przygotowany rosół nie ma sobie równych.

Magda Gessler słynie z przepysznej kuchni. Tradycyjne gołąbki, gulasz, bigos, zupa grzybowa i wiele innych dań smakują jeszcze lepiej, kiedy przygotujemy je według przepisu restauratorki. Gessler doskonale wie, jak podkreślić smak i aromat każdej potrawy.

Przepis na rosół Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kura rosołowa

  • 400 g szpondra wołowego

  • 3 korzenie pietruszki

  • 4 marchewki

  • duża cebula

  • por

  • kawałek selera

  • kilka goździków

  • natka pietruszki

  • 2 gałązki lubczyku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • szczypta kurkumy

  • sól, pieprz

  • makaron do podana

Jak zrobić rosół z przepisu Magdy Gessler?

Mięso włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej 4 l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, do wywaru dodaj całe marchewki, seler, pietruszki, białą część pora i gotuj na wolnym ogniu.

Cebulę przyrumień nad ogniem lub na suchej patelni, dodaj do zupy, dodaj również lubczyk, 3/4 natki pietruszki (resztę zostaw do podania) i gotuj przez około 2,5 godziny. Wywar musi się lekko pyrkać, aby wszystkie składniki oddały cale aromat.

Pod koniec gotowania dodaj liście pora, szczyptę kurkumy i gotuj jeszcze chwilę. Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z ugotowanym makaronem i oprósz natką pietruszki, smacznego.

Goździki

Źródło zdjęcia: canva/ HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >