Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić miękką i delikatną golonkę?
canva/arfo

Jak zrobić miękką i delikatną golonkę?

13 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Golonka jest kaloryczna, ale bardzo smaczna. Uwielbiają ją panowie, ale panie też chętnie uszczkną zawsze trochę tego przysmaku. Zobacz jak przygotować golonkę, by była miękka i delikatna.

Idealna golonka powinna być miękka i mieć chrupiącą skórkę. Aby osiągnąć taki efekt, trzeba ją przygotować dwuetapowo. Najpierw ją ugotować, a potem zrumienić w piekarniku. Gotową golonkę najlepiej podać z tartym chrzanem i kiszonym ogórkiem.

Jak zrobić miękką i delikatną golonkę?

Składniki:

  • 1 golonka tylna

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • sól

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • kawałek korzenia selera

na marynatę:

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 łyżki miodu

  • 4 łyżki ciepłej wody

  • papryka słodka i ostra

  • sól, pieprz

Przygotowanie golonki

Golonkę oczyść, opłucz, umieść w dużym garnku. Zalej wodą, dodaj przyprawy, gotuj ok. godzinę. Po tym czasie dodaj oczyszczone warzywa i gotuj golonkę jeszcze godzinę. Przestudź.

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Golonkę wyjmij z wywaru, jej skórkę ponacinaj w kratkę. Golonkę umieść w brytfannie, natrzyj marynatą. Resztę marynaty wylej na dno naczynia, dodaj też trochę wody.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brytfannę z golonką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, przykryj folią aluminiową i piecz golonkę ok. 1,5 godziny. Potem zdejmij folię, polej golonkę płynem ze spodu brytfanny i piecz jeszcze ok. 30 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na golonkę pieczoną w kiszonej kapuście , a także pieczoną golonkę według Magdy Gessler .

golonka
golonka

Źródło zdjęcia: canva/witoldkr1

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kotlet.tv

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy