Smakosze.pl
golonka

canva/ gkrphoto

Obłędnie pyszna, miękka golonka w kiszonej kapuście

31 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Golonka nie jest dietetyczna, ale potrafi rozpływać się w ustach. Przepadają za nią panowie, a i nie jedna pani nie odmówi sobie takiego sycącego obiadu. Zobaczcie jak przygotować obłędnie pyszną i miękką golonkę w kiszonej kapuście.

Połączenie tłustego kawałka mięsa i kiszonej kapusty jest naprawdę trafione. Nie tylko doskonale dopełniają się ich smaki, ale też kapusta ułatwia trawienie golonki. By podnieść ten efekt, kapustę warto przyprawić kminkiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędnie pyszną, miękką golonkę w kiszonej kapuście

Składniki:

  • 4 golonki przednie lub 2 tylne

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • 3 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 75 dag kiszonej kapusty

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka miodu

  • łyżeczka kminku

  • majeranek

  • mielona papryka

  • sól, pieprz

surówka z selera korzeniowego

Cudowna, obiadowa surówka z selera korzeniowego z ananasem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie golonki w kiszonej kapuście

Golonki oczyść, zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj przekrojoną na pół i opieczoną jedną cebulę oraz obrane marchewki i pietruszkę. Dorzuć listki laurowe, ziele, pieprz i sól. Gotuj na średnim ogniu ok. 2 godziny.

Kapustę zalej wodą, dodaj kminek, gotuj ok. 40 minut. Drugą cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju. Dodaj kapustę, przesmaż mieszając, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Ugotowane golonki wyjmij z wywaru i lekko przestudź. Natrzyj je solą, pieprzem i mieloną papryką (tak jak lubisz, słodką lub ostrą). Skórę golonki ponacinaj w dużą kratkę.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Połóż w nim warstwę kiszonej kapusty, połóż na niej golonki. Miejsca między golonkami wypełnij pozostałą kapustą. Kapustę polej szklanką wywaru z golonki.

Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika o temperaturze 200 st. C i piecz ok. 45 minut. Miód rozmieszaj z odrobiną wody, płynem posmaruj golonki. Całość piecz jeszcze ok. 15 minut.

kapusta kiszona

kapusta kiszona

Źródło zdjęcia: canva/rzoze19

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnyogrod

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >