Obłędnie pyszna, miękka golonka w kiszonej kapuście
Golonka nie jest dietetyczna, ale potrafi rozpływać się w ustach. Przepadają za nią panowie, a i nie jedna pani nie odmówi sobie takiego sycącego obiadu. Zobaczcie jak przygotować obłędnie pyszną i miękką golonkę w kiszonej kapuście.
Połączenie tłustego kawałka mięsa i kiszonej kapusty jest naprawdę trafione. Nie tylko doskonale dopełniają się ich smaki, ale też kapusta ułatwia trawienie golonki. By podnieść ten efekt, kapustę warto przyprawić kminkiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na obłędnie pyszną, miękką golonkę w kiszonej kapuście
Składniki:
4 golonki przednie lub 2 tylne
2 cebule
2 marchewki
pietruszka
3 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
75 dag kiszonej kapusty
2 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
łyżeczka kminku
majeranek
mielona papryka
sól, pieprz
Przygotowanie golonki w kiszonej kapuście
Golonki oczyść, zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj przekrojoną na pół i opieczoną jedną cebulę oraz obrane marchewki i pietruszkę. Dorzuć listki laurowe, ziele, pieprz i sól. Gotuj na średnim ogniu ok. 2 godziny.
Kapustę zalej wodą, dodaj kminek, gotuj ok. 40 minut. Drugą cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju. Dodaj kapustę, przesmaż mieszając, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Ugotowane golonki wyjmij z wywaru i lekko przestudź. Natrzyj je solą, pieprzem i mieloną papryką (tak jak lubisz, słodką lub ostrą). Skórę golonki ponacinaj w dużą kratkę.
Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Połóż w nim warstwę kiszonej kapusty, połóż na niej golonki. Miejsca między golonkami wypełnij pozostałą kapustą. Kapustę polej szklanką wywaru z golonki.
Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika o temperaturze 200 st. C i piecz ok. 45 minut. Miód rozmieszaj z odrobiną wody, płynem posmaruj golonki. Całość piecz jeszcze ok. 15 minut.
Źródło zdjęcia: canva/rzoze19
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: fajnyogrod