Jak zrobić miękkie i delikatne zrazy wołowe?
Wielu smakoszy nie może odmówić sobie delikatnego mięsa wołowego. Domowe zrazy są doskonałym pomysłem na sycący, niedzielny obiad, a podać je można na wiele sposobów. Spróbujcie i przekonajcie się, że wysiłek włożony w przygotowanie zaowocuje przepysznym daniem. Zrazy wyjdą idealnie, jeśli poświęcisz wystarczająco dużo czasu na duszenie.
Zrazy wołowe są dość pracochłonną potrawą, lecz smakują wyśmienicie. Soczyste mięsne kąski doskonale skomponują się z kapustą modrą lub buraczkami zasmażanymi . Podajcie do nich kaszę gryczaną lub kluski śląskie , a wasi goście będą zachwyceni.
Przepis na wyborne zrazy wołowe
Z podanych składników powinno wyjść osiem zrazów.
Składniki:
-
700 g chudszej wołowiny
-
200 g boczku wędzonego w plastrach
-
2 średnie cebule
-
3 ząbki czosnku
-
2 nieduże ogórki kiszone
-
1 szklanka wody
-
4 łyżeczki musztardy Dijon
-
mała garść suszonych grzybów
-
pieprz do oprószenia mięsa
-
1 liść laurowy
-
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
-
sos sojowy (opcjonalnie)
-
1 płaska łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie i obsmażanie mięsa:
Ogórki kiszone dzielimy na ćwiartki. Mięso kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Rozbijamy je tłuczkiem na cienkie kotlety i oprószamy pieprzem. Kolejnym krokiem jest nasmarowanie mięsa musztardą.
Na każdy kawałek przeznaczamy pół łyżeczki gorczycowego sosu, a następnie układamy na nim po plastrze boczku i ćwiartkę ogórka. Tak przygotowane mięso zawijamy w ścisłe rulony i okręcamy je cieńszą nicią do pieczeni.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wkładamy na nim zrazy. Robimy to stopniowo, by nie obniżyć zanadto temperatury tłuszczu. Podsmażamy rolady z obu stron, aż staną się rumiane. Powinno to trwać około trzech minut na stronę.
Gotowanie roladek i sosu:
Zrumienione zrazy przenosimy do większego garnka. Wlewamy wodę, wrzucamy liść laurowy i pokruszone grzyby. Garnek przykrywamy i zagotowujemy jego zawartość. Zmniejszamy moc palnika i dusimy zrazy przez 90 - 120 minut.
Cebule obieramy i siekamy. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy dodatkową porcję oleju i szklimy warzywo. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem.
Po godzinie duszenia do dania dodajemy słodką paprykę. Sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym. Warto na bieżąco kontrolować miękkość zrazów oraz ilość sosu.
W razie potrzeby płyn w garnku można uzupełniać lub skrócić czas gotowania. Jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki, dodajemy do niego nieco mąki. Przed podaniem zdejmujemy z mięsa nici.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniagotuje