Jak zrobić najłatwiejszą, a zarazem najsmaczniejszą zupę kalafiorową? 1 trick jest sekretem szefów kuchni
Jak zrobić najłatwiejszą, a zarazem najsmaczniejszą zupę kalafiorową? Zadanie jest łatwe, a sekretem smaku tej potrawy jest prosty trik szefów kuchni. Składniki zupy wystarczy wrzucić do garnka i odpowiednio długo je gotować. Dzięki temu warzywa będą miękkie i uwolni się z nich pełen smak oraz aromat.
Zupę kalafiorową można gotować przez cały rok, bo bez problemu można kupić kalafior mrożony. Jednak potrawy przyrządzone ze świeżych warzyw zawsze są smaczniejsze i mają pełniejszy aromat. Dlatego nie ma jak zupa kalafiorowa przyrządzana sezonowo ze świeżego kalafiora.
Zupę kalafiorową niektórzy zagęszczają mieszaniną mąki i śmietany, jednak wtedy robi się bardziej kaloryczna i trudniej strawna. Zamiast więc zagęszczać zupę, wystarczy ją odpowiednio długo gotować. Wtedy uzyska nie tylko pożądaną konsystencję, ale też smak.
Przepis na pyszną zupę kalafiorową
Składniki:
-
1 kalafior
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
5 ziemniaków
-
1 por
-
ok. 2 l bulionu lub rosołu
-
2 listki laurowe
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
Przygotowanie zupy kalafiorowej
Kalafior opłucz, podziel na małe różyczki. W kostkę możesz też pokroić twardą łodygę kalafiora.
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Przygotowane warzywa zalej bulionem. Dodaj listki i ziela i na niedużym ogniu doprowadź do zagotowania.
Zupę gotuj na niedużym ogniu do czasu, aż warzywa będą prawie miękkie. Wtedy dodaj do niej pokrojony por i gotuj całość jeszcze ok. 10 minut. Zupę dopraw do smaku.
Wskazówki:
-
Pod koniec gotowania do zupy możesz dodać łyżkę masła lub oliwy. Potrawa stanie się smaczniejsza, łatwiej też przyswoisz zawarte w niej witaminy.
-
Przed podaniem zupę kalafiorową możesz posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na zupę kalafiorową z curry , a także na zupę kalafiorową z mlekiem kokosowym .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę
-
Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
-
Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Źródło: gotujmy