Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić najłatwiejszą, a zarazem najsmaczniejszą zupę kalafiorową? 1 trick jest sekretem szefów kuchni
canva/arfo

Jak zrobić najłatwiejszą, a zarazem najsmaczniejszą zupę kalafiorową? 1 trick jest sekretem szefów kuchni

20 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jak zrobić najłatwiejszą, a zarazem najsmaczniejszą zupę kalafiorową? Zadanie jest łatwe, a sekretem smaku tej potrawy jest prosty trik szefów kuchni. Składniki zupy wystarczy wrzucić do garnka i odpowiednio długo je gotować. Dzięki temu warzywa będą miękkie i uwolni się z nich pełen smak oraz aromat.

Zupę kalafiorową można gotować przez cały rok, bo bez problemu można kupić kalafior mrożony. Jednak potrawy przyrządzone ze świeżych warzyw zawsze są smaczniejsze i mają pełniejszy aromat. Dlatego nie ma jak zupa kalafiorowa przyrządzana sezonowo ze świeżego kalafiora.

Zupę kalafiorową niektórzy zagęszczają mieszaniną mąki i śmietany, jednak wtedy robi się bardziej kaloryczna i trudniej strawna. Zamiast więc zagęszczać zupę, wystarczy ją odpowiednio długo gotować. Wtedy uzyska nie tylko pożądaną konsystencję, ale też smak.

Przepis na pyszną zupę kalafiorową

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 5 ziemniaków

  • 1 por

  • ok. 2 l bulionu lub rosołu

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy kalafiorowej

Kalafior opłucz, podziel na małe różyczki. W kostkę możesz też pokroić twardą łodygę kalafiora.

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Przygotowane warzywa zalej bulionem. Dodaj listki i ziela i na niedużym ogniu doprowadź do zagotowania.

Zupę gotuj na niedużym ogniu do czasu, aż warzywa będą prawie miękkie. Wtedy dodaj do niej pokrojony por i gotuj całość jeszcze ok. 10 minut. Zupę dopraw do smaku.

Wskazówki:

  • Pod koniec gotowania do zupy możesz dodać łyżkę masła lub oliwy. Potrawa stanie się smaczniejsza, łatwiej też przyswoisz zawarte w niej witaminy.

  • Przed podaniem zupę kalafiorową możesz posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na zupę kalafiorową z curry , a także na zupę kalafiorową z mlekiem kokosowym .

kalafior
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy