Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast? Sekretem są idealne proporcje
canva/SGAPhoto, Getty Images

Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast? Sekretem są idealne proporcje

7 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kruszonka to taka przysłowiowa wisienka na torcie niemal każdego ciasta. Zapieczona staje się chrupiąca, słodka i sprawia, że wszystkie wypieki smakują jeszcze lepiej i wyglądają przepięknie. Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast? Sekretem są odpowiednie proporcje.

Lista ciast, do których możemy przygotować kruszonkę, jest naprawdę długa- ciasta drożdżowe, kruche, biszkoptowe, z jabłkami, śliwkami, malinami, truskawkami, rabarbarem, a nawet serniki czekoladowe. Wystarczy, że do kruszonki dodasz kakao.

Kruszonka, mimo tego, że robiona wyłącznie z mąki, masła i cukru, czasem jest zbyt wodnista lub zbyt gęsta i zamiast ładnie się kruszyć, zaczyna się rwać i jest niedopieczona. Jest jednak na to sprawdzony sposób- odpowiednie proporcje składników.

Pamiętaj, aby ciasto na kruszonkę chwilę schłodzić, zanim pokruszysz je na przygotowywanym cieście. Zimna masa łatwo się kruszy i zachowuje odpowiednią strukturę. Wystarczy 20 minut chłodzenia, a różnicę zauważysz od razu.

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto? Tu poznasz przepis na placek drożdżowy z truskawkami, rabarbarem i kruszonką , cała blacha zniknie w mgnieniu oka.

Przepis na najlepszą kruszonkę

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g miękkiego masła

  • 100 g cukru pudru

Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast?

Sekretem doskonałej kruszonki jest zachowanie proporcji wszystkich składników- na 2 jednostki mąki dodajemy 2 jednostki masła i 1 jednostkę cukru. Taka ilość produktów sprawi, że ciasto wyrobisz błyskawicznie, a kruszonka będzie rewelacyjna w smaku.

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, następnie dodaj miękkie masło i wyrabiaj ręcznie, aż do połączenia się wszystkich składników. Z gładkiego, jednolitego ciasta wyrób kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie kruszonka jest gotowa do posypania nią ciasta.

Ręczne wyrabianie ciasta na kruszonkę

Źródło zdjęcia: canva/ michal812

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy