Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić najsmaczniejsze ciasto na ptysie? Zdradzamy najważniejsze podstawy
canva/Amnat-Ketchuen

Jak zrobić najsmaczniejsze ciasto na ptysie? Zdradzamy najważniejsze podstawy

12 lipca 2022

Ciasto na ptysie wyjdzie delikatne i smaczne, jeśli starannie je przyrządzimy. Bardzo istotny jest etap mieszania składników. Powinno ono odbywać się podczas gotowania, a mąkę warto dodatkowo przesiać, by pozbyć się grudek. Z naszą recepturą krok po kroku na pewno się uda. Sprawdźcie koniecznie.

Przygotowania ciasta na ptysie nie będzie wyzwaniem, jeśli zadbacie o kilka szczegółów. Idealny materiał na ciastka powstanie, gdy margarynę połączymy z wodą oraz dodamy do nich przesianą mąkę. Potem wystarczy tylko ostudzić masę i wymieszać ją z jajkami. Po upieczeniu będzie lekka i rozpłynie się w ustach.

Przepis na znakomite ciasto na ptysie

Składniki:

  • 2 szklanki wody

  • 1 kostka margaryny

  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej

  • 5 jaj

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta na ptysie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przyrządzanie ciasta na ptysie rozpoczynamy od rozpuszczenia margaryny z dodatkiem wody i soli. Składniki te umieszczamy w rondlu i zagotowujemy.

Gdy się połączą, zmniejszamy moc palnika i dodajemy przesianą przez sito mąkę. Mieszamy ją z pozostałymi produktami, aż do uzyskania gładkiej, ładnie odchodzącej od boków naczynia masy. Studzimy ją, po czym wbijamy jaja. Dodajemy jedno po drugim, cały czas mieszając ciasto na ptysie.

Wykładamy je łyżką w dużych odstępach. Pieczemy przez mniej więcej pół godziny. Wyłączamy, gdy ciasto ładnie się zrumieni z wierzchu. Studzimy w piekarniku, by nie opadło. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne słodkie smakołyki. Szczególnie polecamy orzeźwiający sernik na zimno z truskawkami oraz domowe lody śmietankowe , idealne do szarlotki z rabarbarem .

Ciasto na ptysie musi być lekkie
canva/bondarillia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: garneczki

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy