Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić napar z goździków? Mamy niezawodny przepis
canva/Drbouz

Jak zrobić napar z goździków? Mamy niezawodny przepis

19 listopada 2022

Napar z goździków jest aromatyczny i zdrowy, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a regularne sięganie przynosi wiele korzyści. Podpowiadamy, jak skorzystać z dobroczynnych właściwości przyprawy.

Regularne spożywanie naparu z goździków niesie ze sobą szereg korzyści. Zawarty w przyprawie eugenol wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Napój będzie, więc pomocny podczas przeziębienia czy grypy.

Substancje, w które obfitują goździki są w stanie łagodzić bóle i wspierać działanie układu pokarmowy m.in. poprawiając stan żołądka czy wątroby. Spożycia naparu jednak powinny wystrzegać się kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Przepis na prozdrowotny napar z goździków

Dawkowanie specyfiku jest proste. Dziennie wypijamy do 3 porcji, każdą o objętości 100 ml. Najlepiej raczyć się ciepłym płynem, więc poniżej podajemy produkty potrzebne do przygotowania pojedynczej porcji.

Składniki:

  • 100 ml wrzątku

  • 1 łyżeczka goździków w całości lub mielonych

Przygotowanie naparu z goździków jest proste. Znamy dwa sposoby

Wybór metody zależał będzie od tego, w jakiej postaci goździki kupimy. Z całymi bowiem będziemy postępować nieco inaczej niż z wersją mieloną. W obu przypadkach przygotowanie nie jest skomplikowane.

Jak zrobić napar z goździków mielonych?

Przyprawę wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na 10 minut. Spożywamy po delikatnym przestudzeniu.

Jak zrobić napar z goździków w całości?

Goździki umieszczamy w sitku do zaparzania i zawieszamy je na szklance. Wlewamy gorącą wodę i pozostawiamy całość na 7 minut. Wyjmujemy przyprawę , mieszamy i wypijamy, gdy nieco ostygnie.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne napary. Polecamy pyszna zimową herbatę — również zawiera goździki. Być może też skusi was prosta receptura na aromatyczne złote mleko , czyli ajurwedyjski napój na bazie kurkumy.

Wiemy, jak zrobić napar z goździków
canva/scoutgirl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy