Smakosze.pl
zimowa herbata

canva/Noraluca013

Przepis na rozgrzewającą herbatę zimową wg. Ani Starmach

7 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Chcecie rozgrzać się czymś pysznym i zdrowym? Polecamy rozgrzewającą herbatę zimową przygotowaną według przepisu Ani Starmach. W tym napoju znajdziecie same wartościowe składniki, które też wzmocnią organizm i pomogą uchronić się przed przeziębieniem.

Z jakimi składnikami kojarzy wam się rozgrzewający, zimowy napój? Bo nam z sokiem malinowym, imbirem i miodem. Oczywiście niektórym pewnie przyjdzie do głowy dodatek alkoholu, jednak my nie będziemy go używać.

Zapewniamy jednak, że kompozycja Ani Starmach działa lepiej niż grzaniec. A to za sprawą umieszczenia w jednym dzbanku wielu zdrowych i smacznych składników, które naprawdę mają moc. Przekonajcie się o niej sami.

Przepis na rozgrzewającą herbatę zimową wg. Ani Starmach

Składniki:

  • 4 łyżeczki czarnej herbaty

  • 2 cytryny

  • 2 pomarańcze

  • 2-3 cm kawałek świeżego imbiru

  • laska cynamonu

  • kilka goździków

  • 4 łyżki soku malinowego

  • 2 łyżki miodu

Łazanki

Kultowy przepis na niezapomniane łazanki

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie zimowej herbaty

Herbatę umieść w zaparzaczu, włóż do dzbanka, zalej wrzątkiem. Pozostaw na 3 minuty, by napar naciągnął. Wyjmij zaparzacz z herbatą.

Cytryny i pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem. Z jednej pomarańczy i jednej cytryny wyciśnij sok. Pozostałe owoce przekrój na pół i pokrój w plasterki. Imbir obierz, pokrój w cienkie plasterki.

Do dzbanka z herbatą włóż cynamon, goździki, imbir i pokrojone owoce. Wlej też sok z cytrusów i sok malinowy. Herbatę dosłodź do smaku miodem.

Herbatę odstaw na kilka minut, by dobrze naciągnęła smak dodatków. W tym czasie trzymaj ją w ciepłym miejscu, by zbytnio nie wystygła. Możesz ją ustawić na podgrzewaczu.

Po więcej przepisów na rozgrzewające napoje i dania zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na rozgrzewający napar z imbiru, a także na korzenny rosół od Ewy Wachowicz.

przyprawy

przyprawy

Źródło zdjęcia: canva/dinoforlena

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >