Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić ocet jabłkowy?
canva/Mythja

Jak zrobić ocet jabłkowy?

9 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ocet jabłkowy najczęściej decydujemy się kupić w sklepie ze względu na wygodę. Istnieje jednak banalnie prosta metoda, dzięki której wykonasz go w domowym zaciszu. Potrzebujesz jedynie jabłek, wody, cukru oraz trochę czasu.

Ocet jabłkowy nie od dziś uznawany jest za wyjątkowo zdrowy i pożyteczny produkt spożywczy. Wiele osób twierdzi, że picie go rano pomaga im przyspieszyć metabolizm, a także poprawia pracę układu pokarmowego.

Oczywiście w sklepach jest ogromny wybór octów z najróżniejszych jabłek - nie wiadomo jednak, co dokładnie się w nich znajduje. Robiąc go samodzielnie, dokładnie wiesz co do niego dodałeś.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki. Składniki:

  • 2 kg jabłek

  • 2 litry wody

  • 8 łyżek cukru

Zacznij od podzielenia jabłek na ćwiartki i wykrojenia z nich gniazd nasiennych oraz oderwania ogonków. Następnie pokrój je na cienkie plastry lub zmiksuj blenderem.

Przełóż owoce do czystego i wyparzonego słoika. Zalej je chłodną przegotowaną wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Słój przykryj bawełnianą ściereczką i zablokuj ją gumką recepturką lub sznurkiem.

Odłóż słój na 2-3 tygodnie codziennie mieszając. Po tym czasie przecedź płyn do czystego słoika, ponownie nałóż ściereczkę i odstaw w ciemne miejsce. Po około 4 tygodniach ocet powinien być gotowy. Przelej go do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce.

Ocet jabłkowy

Źródło: canva/Alter_photo, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy