Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić panko? Zachwycająca panierka do mięs i warzyw na wyciągnięcie ręki
canva/bhofack2

Jak zrobić panko? Zachwycająca panierka do mięs i warzyw na wyciągnięcie ręki

18 września 2022

Panko jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Wywodząca się z kuchni azjatyckiej panierka nieco różni się od klasycznej, znanej w kuchni polskiej otoczki z bułki tartej. Ma jednak podobne zastosowanie. Podpowiadamy jak łatwo przygotować ją w domu.

Panko pochodzi z Japonii. Panierka ta charakteryzuje się obecnością większych kawałków pieczywa. Będzie zatem bardziej chrupiąca niż podobna, zrobiona z drobno startej bułki. Spróbujcie ją przygotować w domu i sprawdźcie, jak zmienia smak ulubionych dań, np. smażonych filetów rybnych czy drobiowych.

Przepis na panko jest bardzo prosty

Do zrobienia egzotycznej panierki potrzebujemy krojonego białego pieczywa. Wykorzystamy jedynie jego miękisz. S kórki warto zachować np. do zagęszczania zup kremów. Miękką część chleba czy bułek kroimy w kostkę. Możemy też rozdrobnić produkt, korzystając z robota kuchennego. Kawałki pieczywa nie powinny być większe niż 5 x 5 mm.

Przygotowane okruszki trzeba podsuszyć w piekarniku. W tym celu najlepiej wysypać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i trzymać je w temperaturze 150 st. C do czasu, aż zmniejszą swoją objętość i staną się twarde.

Po ostudzeniu okruszki będą gotowe do użycia. Należy jedynie zadbać o to, by nie przypiekły się, ani nie spaliły podczas osuszania. Warto od razu przygotować większą porcję i zamknąć ją w słoiku.

Do czego wykorzystać panko?

Zastosowanie jest takie samo jak w przypadku zwykłej bułki tartej. Z użyciem panko m ożemy zrobić panierkę do kotletów schabowych, ulubionych mielonych, warzyw z pieca lub wegetariańskich kotletów.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania w panierce. Sprawdźcie prosty patent na pieczarki w chrupiącej otoczce . Polecamy także recepturę na pyszny kalafior z pieca w takiej odsłonie.

Panko jest pyszne
canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy