Jak zrobić pierogi z mięsem po rosole?
Ugotowaliście rosół i zastanawiacie się co zrobić z mięsem? Zmielcie je i dodajcie podsmażoną cebulkę, a powstałą masą wypełnijcie ciasto. W ten prosty sposób przygotujecie pierogi, które z powodzeniem podacie kolejnego dnia na obiad. Dobrze doprawcie masę, a każdemu będzie smakowało.
Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić pyszny pasztet z warzyw po rosole . Z mięsa , na którym przyrządzona została klasyczna zupa, także można wyczarować smaczne danie. Wystarczy dodać do niego trochę cebulki i odrobinę płynu, by uzyskać doskonały farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na doskonałe pierogi z mięsem po rosole
Składniki na farsz:
-
600-800 g ugotowanego mięsa wołowego i/lub drobiowego
-
1 większa cebula
-
pół łyżeczki pieprzu
-
1 płaska łyżeczka soli
-
olej rzepakowy do smażenia
-
woda lub rosół (opcjonalnie)
Składniki na ciasto:
-
250 ml gorącej wody
-
500 g mąki pszennej
-
pół łyżeczki soli
-
3 łyżki oleju
Przygotowanie farszu do pierogów:
Mięso z rosołu mielimy w maszynce. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na łyżce oleju, aż będzie szklista, a następnie łączymy ją z mięsem. Farsz doprawiamy.
Masa powinna nieco się kleić. Wtedy dobrze wypełni ciasto. Jeśli farsz wyda nam się za suchy, dodajcie do niego kilka łyżek wody lub rosołu.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, wodę sól i olej przenosimy do dużej miski. Starannie łączymy składniki ze sobą przy pomocy łyżki. Gdy ciasto zacznie być gładkie i elastyczne, przechodzimy do wyrabiania dłonią. W ten sposób unikniemy ewentualnych oparzeń.
Dobrym pomysłem będzie stopniowe dodawanie mąki. Może się zdarzyć, że nie cała porcja będzie potrzebna za zadaną ilość wody. Łatwiej będzie wsypać jej więcej niż dodać wody do wyrobionego już ciasta.
Lepienie i gotowanie pierogów:
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Na każde z nich nakładamy porcję farszu — wystarczy łyżeczka masy. Brzegi okręgów zwilżamy wodą.
Sklejamy starannie, formując pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z wybraną okrasą . Smacznego.
Wskazówka: jeśli smak mięsa wydaje wam się zbyt nudny i mdły, dodajcie do niego ulubionych przypraw. Warto dosypać suszonych ziół prowansalskich, które dobrze komponują się z drobiem. Smaczna będzie także świeża natka pietruszki.
Źródło zdjęcia: canva/bonchan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: nicponwkuchni