Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?
canva.com/Serhii Yevdokymov

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?

19 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane wcale nie muszą być przygotowywane za pomocą tarcia kartofli na ręcznej tarce. Zamiast niej z powodzeniem można wykorzystać zwykły blender. W taki sposób placki robi się znacznie szybciej, a ich tekstura jest delikatniejsza i bardziej jednolita.

Placki ziemniaczane są uwielbiane przez wiele osób, jednak mogą odrzucać sposobem gotowania. Żmudne i męczące tarcie ziemniaków na tarce sprawia, że odechciewa się ich robienia.

Jeśli więc chcesz oszczędzić na czasie i energii, lecz przy okazji zapragnąłeś zjeść przynajmniej kilka chrupiących placków, nie łam się. Z łatwością będziesz mógł ich spróbować - wystarczy kartofle rozdrobnić w blenderze i połączyć z resztą składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane z blendera

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mąki

  • cebula

  • olej

  • przyprawy wedle uznania

  • sól i pieprz

Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do blendera kielichowego. Zmiel je na gładką masę. Przełóż ją do sitka wyłożonego ściereczką i pozostaw do odsączenia.

W międzyczasie zblenduj także cebulę oraz czosnek. Po odcieknięciu kartofli połącz je z cebulą, czosnkiem, mąką, jajkiem, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wymieszaj ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję.

Na patelnię wlej odrobinę oleju i postaw ją na średnim gazie. Smaż na nim placki ziemniaczane, aż z obu stron uzyskasz brązowy kolor i chrupiącą skórkę. Podawaj na słodko z cukrem lub z kwaśną śmietaną.

Placki ziemniaczane
undefined

Źródło: canva.com/bhofack2, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy