Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków?
canva/Christian Fischer, Getty Images

Jak zrobić placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków?

12 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

W sytuacji, gdy przygotowałeś zbyt dużo ziemniaków na obiad, świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest zrobienie placków ziemniaczanych. Można je bowiem wykonać również z ugotowanych kartofli. Ich smak jest genialny, a delikatna faktura sprawia ogromną przyjemność.

Placki ziemniaczane zazwyczaj robi się z surowych pyrek, które ścierane są na tarce o dużych lub małych oczkach, zależnie od preferencji gotującego. Okazuje się jednak, że doskonale wychodzą również z ziemniaków wcześniej ugotowanych.

Największy aromat uzyskuje się poprzez dodanie do ciasta świeżo siekanego koperku. Jeśli nie jesteś fanem tego zioła, możesz użyć innego, lub całkowicie pominąć ten składnik - wtedy warto podać placki z sosem, na przykład czosnkowym.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki z ugotowanych ziemniaków

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki na ostro. Ten tekst zdradza przepis na placki ziemniaczane inaczej, czyli pieczone w piekarniku.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków

  • 1 jajko

  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 cebula

  • pęczek koperku (lub inne zioło)

  • sól

  • pieprz

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na maśle klarowanym lub oleju roślinnym, aż nabierze delikatnego złotego koloru. Do dużej miski przeciśnij przez praskę gotowane ziemniaki.

Dodaj do nich cebulę, siekany koperek, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól, pieprz oraz jajko. Wymieszaj składniki dokładnie, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Odstaw ciasto na 5 minut.

W międzyczasie rozgrzej patelnie i wlej na nią odrobinę oleju. Wykładaj na niego porcje ciasta za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj placki na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem lub zwykłą kwaśną śmietaną. Smacznego.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva/Łukasz Wróbel, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zajadam.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy