Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką?
Trochę pokrojonych warzyw, oliwki, feta, oliwa i sałatka grecka gotowa. Aż trudno uwierzyć, że jest taka prosta, a taka smaczna. No cóż, tajemnica jej smaku tkwi we właściwym doborze składników. Zobaczcie jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką.
Podróżując po Grecji, najchętniej jemy sałatkę grecką, zwaną wiejską. Jest na tyle prosta, że każdy mógłby ją zrobić w 5 minut. Jednak tam, na miejscu smakuje doskonale. Dobrze wkomponowuje się w tamtejszy klimat, smakuje nawet w upał, ba, jest doskonała na upał.
Sałatka grecka jest coraz popularniejsza również na naszych stołach. Chętnie zapożyczamy przepis na nią, bo jest bardzo prosty. Czasami nawet wkładamy swoją inwencję twórczą i wzbogacamy ją w sałatę. Grecy oczywiście sałaty nie używają, chyba że do sałatki serwowanej w fast foodach.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką?
Składniki:
-
3 pomidory
-
1 ogórek sałatkowy
-
pół cebuli
-
2-3 łyżki czarnych oliwek
-
150 g sera feta
-
oregano
-
oliwa z oliwek
Przygotowanie sałatki greckiej
Pomidory umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, usuń stwardniałe kawałki. Cząstki pomidorów, jeśli są duże, możesz przekroić na pół.
Ogórek umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż na połowę. Potem każdą połówkę przekrój znów wzdłuż na połowę. Powstałe słupki pokrój w sporą kostkę.
Cebulę obierz, pokrój w plasterki, podziel na krążki. Ser feta pokrój w plastry, możesz też pokroić go w kostkę.
Pokrojone składniki sałatki ułóż na talerzu, posyp je oliwkami i oregano. Podawaj z oliwą z oliwek.
Sałatkę grecką można też podać z sosem winegret. Przygotujesz go, mieszając np. 4 łyżki oliwy z oliwek i 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny.
Więcej przepisów na pyszne sałatki znajdziesz na naszych stronach. Proponujemy np. sałatkę gyros , a także sałatkę makaronową z tuńczykiem .
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/elenahramovaphotos
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kulinarneprzeboje