Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić pulchne i miękkie ciasto na pierogi?
Ciasto na pierogi
canva/adamico70, Getty Images

Jak zrobić pulchne i miękkie ciasto na pierogi?

3 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto na pierogi wymaga odrobinę wprawy w przygotowaniu - dzięki temu zawsze można cieszyć się idealnym efektem. Jeśli chcesz, aby ciasto było pulchne i miękkie, dodaj do niego odrobinę masła. Tłuszcz poprawi jego właściwości, fakturę, a także smak.

Pierogi jadamy w Polsce praktycznie na okrągło. Podajemy je do stołu przez cały rok, niezależnie jaka jest pogoda czy okazja. Dużą zaletą tego dania jest uniwersalność ciasta, w które zawija się farsz.

I właśnie na nim się tym razem skupimy. Jest to bowiem najważniejszy element pierogów. Masło w cieście sprawia, że staje się bardziej elastyczne i wytrzymałe, a przy okazji miększe i pulchniejsze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto do pierogów

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst , w którym zdradzamy, jak przygotować idealne ruskie pierogi. Tutaj wyjaśniamy, jak gotować ziemniaki.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania

  • 1 jajko

  • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej i ciepłej, lecz nie gorącej wody

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 łyżeczka soli

Zacznij od przesypania mąki przez sitko prosto do miski. Wsyp sól i wymieszaj z mąką. Wbij jajko, wrzuć masło i stopniowo dolewaj małą ilość wody, aby wszystkie produkty dobrze się połączyły.

Zacznij zagniatać ciasto dłońmi w misce, a następnie przenieś je na stolnicę. Gdy przestanie kleić się do rąk, a jego powierzchnia będzie gładka, możesz skończyć ugniatanie.

Przenieś ciasto do miski i odstaw je pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie możesz faszerować je nadzieniem, lepić i gotować. Smacznego.

Pierogi

Źródło: canvwa/MagMos, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: u-jedrusia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl