Smakosze.pl
Ziemniaki

canva.com/Hüseyin Zengin, Getty Images

Czy ziemniaki należy wrzucać na zimną wodę, czy wrzątek?

16 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ziemniaki stanowią jeden z najważniejszych produktów spożywczych, dlatego warto gotować je w najlepszy sposób. Aby zachowały najwięcej wartości odżywczych, należy wrzucać je do wrzątku. Im więcej czasu spędzają zanurzone w wodzie, tym więcej witamin i minerałów jest wypłukiwanych.

Ziemniaki są jednymi z najbardziej popularnych warzyw na całym świecie. Szczególnie wielką miłością obdarzyli je mieszkańcy Europy, którzy od poznania ich, dodają je do niezliczonej ilości potraw.

Mimo tak częstego wykorzystywania kartofli wiele osób do dzisiaj nie wie, jaka jest najlepsza metoda gotowania ich w wodzie. To od niej bowiem zależy, jak dużo pozytywnych mikroelementów możemy przyjąć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak gotować ziemniaki?

Odpowiednie gotowanie kartofli jest ważne zarówno dla zachowania walorów smakowych, jak i wartości odżywczych. Im więcej zdrowych mikroelementów, tym smaczniejsze bulwy.

W celu zachowania wartości odżywczych na jak najwyższym poziomie nie wolno zbyt długo moczyć ziemniaków w wodzie. Dlatego obieranie ich i wkładanie do wody na kilka godzin przed obróbką termiczną, jest złym pomysłem.

Kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych

Pieczone kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych

CZYTAJ DALEJ

Sama woda, do której wrzuca się warzywa, powinna być lekko osolona i wrząca. Wysoka temperatura oraz sól zmniejszają utratę soli mineralnych, naturalnie występujących w pyrkach.

Średni ogień najlepszym wyjściem

Gdy ziemniaki już się gotują, należy zadbać o odpowiedni poziom natężenia płomienia. Zbyt gwałtowne gotowanie sprawia, że skrobia nie podgrzewa się równomiernie. Dlatego też średnia moc palnika sprawdza się idealnie.

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Po zakończeniu gotowania nie wylewaj wody do zlewu. Możesz za jej pomocą zagęścić sosy czy zupy, a także pić ją - spożywanie jej poprawia funkcjonowanie nerek.

Ziemniaki

Źródło: canva.com/KEVMA21, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamadu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >
Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >