Smakosze.pl
Ciasto Siostry Anastazji

ARTUR BARBAROWSKI/East News; VeselovaElena, Getty Images

Cudownie kruche ciasto z orzechami według siostry Anastazji

3 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kruche ciasto z orzechami według przepisu siostry Anastazji jest tak dobre, że mało kto może mu się oprzeć. Wystarczy kilka godzin, aby po upieczeniu blacha była już pusta. Dzięki doskonałej kruchości wypiek świetnie pasuje do popołudniowej kawy.

Dobrze wykonane kruche ciasto potrafi poprawić nawet najgorszy dzień. Przyjemna słodycz, w połączeniu z wyjątkową fakturą, a także smakiem orzechów po prostu nie mają sobie równych.

Siostra Anastazja znana jest ze swojego zamiłowania do ciast i klasycznej polskiej kuchni. Dlatego w przepisie wykorzystuje się,. chociażby powidła śliwkowe, typowe dla deserów z Polski.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kruche ciasto Siostry Anastazji

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować inne ciasto według Siostry Anastazji. Tutaj prezentujemy sposób na kremową napoleonkę

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej

  • 25 dag masła lub margaryny

  • 4 żółtka

  • 1 jajko

  • pół szklanki cukru pudru

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki kakao

Wypełnienie

  • 4 białka

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

  • powidła śliwkowe

Do miski wsyp przesianą mąkę z cukrem pudrem, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wymieszaj suche składniki, dodaj do nich mokre i zagnieć ciasto. Podziel je na 3 części - do jednej wsyp kakao i ponownie zagnieć.

Sałatka z kapusty pekińskiej

Lekka surówka z kapusty pekińskiej ze słodką niespodzianką

CZYTAJ DALEJ

Blachę posmaruj masłem i wyłóż rozwałkowaną jedną jasną częścią ciasta. Posmaruj je powidłami śliwkowymi, a na warstwę powideł rozsyp porwane w kawałki ciasto kakaowe. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.

Do piany wsyp posiekane orzechy włoskie. Wylej pianę na ciemne ciasto i wygładź ją. Na niej rozłóż porwaną drugą część białego ciasta. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut do zrumienienia. Smacznego.

Ciasto

Źródło: canva/manyakotic, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na kultowe ciasto "Zebra"

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >