Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?
Jeśli często smażycie placki ziemniaczane, pewnie nie raz wyszły wam płaskie i mało chrupiące. Z pewnością nie o taki efekt wam chodziło. A wiecie, jak zrobić puszyste placki ziemniaczane? Wystarczy dodać do nich wyjątkową mieszankę. Dzięki niej wyjdą puchate jak nigdy.
Idealne placki ziemniaczane mają wilgotne, miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Choć receptura na te placki nie jest zbyt skomplikowana, to jednak nie za każdym razem udaje się uzyskać pożądany efekt. Jeśli więc chcecie mieć pewność, że tym razem wasze placki będą udane, dodajcie do nich drożdżowy rozczyn.
Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 cebula
5 dag drożdży świeżych
1 szklanka ciepłej wody
pół łyżeczki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków
Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozmieszaj z ciepłą wodą i 2 łyżkami pszennej mąki. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do nich resztę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, a także rozczyn, jajko, pieprz i sól. Wymieszaj, odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ziemniaczanego ciasta. Placki smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Usmażone placki zdejmij z patelni, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. ze śmietaną i cukrem.
Jeśli szukasz innych inspiracji na placki ziemniaczane, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę Magdy Gessler na placki ziemniaczane, a także dowiesz się, co zrobić, żeby placki ziemniaczane, by nie były tłuste.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePicture
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku