Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia? Wystarczy 1 trik
canva/arfo

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia? Wystarczy 1 trik

30 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia? Tak naprawdę wystarczy zastosować jeden prosty trik, a mianowicie dodać do ciasta pianę z białek. Dzięki niej racuchy bez zbędnych dodatków wyjdą puszyste jak chmurka. Przekonajcie się o tym sami.

Pyszne racuchy, to puszyste racuchy. By takie były zwykle do ciasta dodaje się jeden z popularnych spulchniaczy. Może to być proszek do pieczenia, drożdże lub soda. Dziś jednak nie użyjemy żadnego z nich, a mimo to, placuszki będą lekkie, miękkie i puszyste. Naszym doskonałym rozwiązaniem będzie piana z białek.

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?

Składniki:

  • 5 białek ze średniej wielkości jajek

  • szczypta soli

  • 3 łyżki cukru drobnego

  • 2/3 szklanki mąki

  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Białka ubij do białości ze szczyptą soli. Ubijaj je dalej, aż będą sztywne. Potem nadal całość miksując, dodaj do nich cukier. Zmiksuj na sztywną pianę.

Mąkę przesiej na sicie, dodaj do białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto połącz również ze skórką otartą z cytryny.

Na patelni rozgrzej olej, łyżka kładź porcje ciasta. Smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane. Racuchy zdejmij z patelni, oprósz cukrem pudrem. Wskazówki:

  • Do przygotowania racuchów można użyć mąki orkiszowej lub owsianej.

  • Zamiast posypywać racuchy cukrem pudrem, można je polać miodem lub podać np. z dżemem.

Po więcej inspiracji na racuchy zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na drożdżowe racuchy bez jajek , a także na bananowe racuchy z dwóch składników .

piana z białek
piana z białek

Źródło zdjęcia: canva/ChrisPleskach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: idealneciasta

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy