Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia? Mamy prosty patent
canva/arnau2098

Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia? Mamy prosty patent

22 marca 2022

Omlet biszkoptowy jest pyszną propozycją na szybkie i wyjątkowo sycące śniadanie. Wystarczy chwila, by przyrządzić ten rarytas a dzięki prostemu patentowi polegającemu na ubicie piany z białek nie będziecie potrzebować proszku do pieczenia. Spróbujcie, a wasz omlet wyjdzie puszysty i lekki niczym chmurka.

Receptura na omlet biszkoptowy jest naprawdę prosta. Wystarczy dobrze ubić białka, a pozostałe składniki starannie połączyć z żółtkami. Po usmażeniu masy uzyskujemy placuszek tak delikatny, jak te przyrządzane przez nasze babcie. Podajcie go ze słodkimi konfiturami lub ulubionym sosem warzywnym — w obu wersjach będzie wyśmienity.

Przepis na lekki omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia

Składniki:

  • 2 jaja

  • pól szklanki mleka

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 3 czubate łyżki mąki pszennej

  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Wlewamy do nich mleko i roztrzepujemy przy pomocy rózgi. Wsypujemy mąkę, a następnie starannie mieszamy, aż do połączenia się składników. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę.

Łączymy ją z przygotowaną wcześniej masą z żółtek. Mieszamy wszystko delikatnie i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez 4 minuty. Obracamy omlet.

Podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty. Smażąc danie na średnim ogniu, powinniśmy uzyskać wypieczoną wewnątrz masę, która będzie lekko zrumieniona na wierzchu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Po więcej przepisów wykorzystujących jajka zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić puszysty biszkopt . Ten natomiast zawiera wskazówki, które pomogą wam przyrządzić jajko sadzone bez tłuszczu .

Omlet będzie pyszny w wersji wytrawnej
Omlet będzie pyszny w wersji wytrawnej

Źródło zdjęcia: canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Sprint Cooking

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy