Jak zrobić racuchy ze śliwkami?
Racuchy są jednym z kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Przeważnie dodajemy do nich jabłka. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by racuchy wzbogacić o przepyszne śliwki.
Smakowite racuchy ze śliwkami są idealną propozycją dla osób, które gustują w swojskich smakach. Mało kto spodziewałby się, że przepis na uwielbiane placki może być aż tak prosty. Efekt powala na łopatki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami
Bez wątpienia racuchy zajmują szczególne miejsce pośród dań polskiej kuchni. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na nienagannie puszyste racuchy .
Nie od dziś wiadomo, że racuchy smakują znacznie lepiej, jeśli doda się do nich owoce. Zazwyczaj stawiamy na jabłka. Warto czasem wybrać coś innego . Racuchy ze śliwkami sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy . Jakich składników potrzebujemy?
-
8 śliwek
-
150 g mąki pszennej
-
15 g cukru
-
2 g sody oczyszczonej
-
200 ml mleka
-
jajko
-
olej lub masło klarowane
-
cukier puder
Prosty przepis na racuchy ze śliwkami
Na początku śliwki starannie myjemy i kroimy na połówki. Z wnętrza owoców usuwamy pestki. Następnie śliwki kroimy na dosyć cienkie plastry . Odstawiamy je na bok, przydadzą się później.
Mąkę przesiewamy do miski i wzbogacamy ją o cukier oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko i jajko. Składniki łączymy tak, by powstało jednolite ciasto bez grudek .
Śliwki dodajemy do ciasta na racuchy. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Powinny być kusząco złociste . Przeważnie na każdą ze stron potrzeba 1,5 minuty. Racuchy ze śliwkami najlepiej serwować z dodatkiem cukru pudru. Godny uwagi jest także przepis na specjał z jabłkami .
Canva / derketta
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia Smaku