Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-03T174413.551

canva/Olga Kriger

Jak zrobić przepyszne śliwki w occie?

3 Września 2021

(Ostatnia zmiana: 13 Września 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Śliwki w occie to smakołyk, który warto mieć w swojej spiżarni. Będą one pysznym dodatkiem do pasztetów, wędlin, serów oraz sałatek. Podajemy najlepszy, tradycyjny przepis.

Śliwki w occie doskonale sprawdzą się jako smaczny dodatek do mięs lub serów. Ich wykonanie nie jest wprawdzie najszybszą czynnością, jednak smak marynowanych owoców rekompensuje nasze trudy. Jak je zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyjątkowy przepis na śliwki w occie

Składniki:

  • kilogram śliwek węgierek

  • 0,5 szklanki octu spirytusowego 10%

  • 3 szklanki wody

  • 1 czubata łyżka cukru

  • laska cynamonu

  • 10 goździków

  • kilka ziaren kardamonu

Projekt bez tytułu - 2021-09-03T164540.515

Nietypowy przepis na obłędnie pyszną grecką wersję gołąbków

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Umyj śliwki, nakłuj je wykałaczkami w kilku miejscach, a następnie włóż do słoja lub kamiennego garnka. Zagotuj ocet wraz z cukrem oraz cynamonem, goździkami i ziarnami kardamonu.

Gdy octowa zalewa przestygnie zalej nią śliwki. Następnego dnia zlej ocet, podgrzej (nie gotuj) i jeszcze raz zalej owoce. Czynność powtarzaj przez trzy dni.

Na koniec wyparz słoiki w piekarniki i poukładaj w nich śliwki. Odcedź zalewę z przypraw i zagotuj. Jeszcze gorącą zalej owoce, dokładnie wytrzyj brzeg słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz również inne wyjątkowe pomysły na przetwory m.in. gruszki w occie oraz tradycyjne powidło ze śliwek z przepisów naszych babć.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa meksykańska z wołowiną. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym

Czytaj więcej >

Przepisy

Genialna rolada z kurczaka z suszonymi pomidorami i kremowym kozim serem

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na czosnkową herbatę na odporność

Czytaj więcej >

Przepisy

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami - idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowy przysmak - pieczone spirale z ziemniaków w boskich przyprawach

Czytaj więcej >