Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-03T174413.551

canva/Olga Kriger

Jak zrobić przepyszne śliwki w occie?

12 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Śliwki w occie to smakołyk, który warto mieć w swojej spiżarni. Będą one pysznym dodatkiem do pasztetów, wędlin, serów oraz sałatek. Podajemy najlepszy, tradycyjny przepis.

Śliwki w occie doskonale sprawdzą się jako smaczny dodatek do mięs lub serów. Ich wykonanie nie jest wprawdzie najszybszą czynnością, jednak smak marynowanych owoców rekompensuje nasze trudy. Jak je zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyjątkowy przepis na śliwki w occie

Składniki:

  • kilogram śliwek węgierek

  • 0,5 szklanki octu spirytusowego 10%

  • 3 szklanki wody

  • 1 czubata łyżka cukru

  • laska cynamonu

  • 10 goździków

  • kilka ziaren kardamonu

Projekt bez tytułu - 2021-09-03T164540.515

Nietypowy przepis na obłędnie pyszną grecką wersję gołąbków

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Umyj śliwki, nakłuj je wykałaczkami w kilku miejscach, a następnie włóż do słoja lub kamiennego garnka. Zagotuj ocet wraz z cukrem oraz cynamonem, goździkami i ziarnami kardamonu.

Gdy octowa zalewa przestygnie zalej nią śliwki. Następnego dnia zlej ocet, podgrzej (nie gotuj) i jeszcze raz zalej owoce. Czynność powtarzaj przez trzy dni.

Na koniec wyparz słoiki w piekarniki i poukładaj w nich śliwki. Odcedź zalewę z przypraw i zagotuj. Jeszcze gorącą zalej owoce, dokładnie wytrzyj brzeg słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz również inne wyjątkowe pomysły na przetwory m.in. gruszki w occie oraz tradycyjne powidło ze śliwek z przepisów naszych babć.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >
pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Przepisy

Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis

Czytaj więcej >
puszyste naleśniki

Przepisy

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Czytaj więcej >