Jak zrobić przepyszne śliwki w occie?
Śliwki w occie to smakołyk, który warto mieć w swojej spiżarni. Będą one pysznym dodatkiem do pasztetów, wędlin, serów oraz sałatek. Podajemy najlepszy, tradycyjny przepis.
Śliwki w occie doskonale sprawdzą się jako smaczny dodatek do mięs lub serów. Ich wykonanie nie jest wprawdzie najszybszą czynnością, jednak smak marynowanych owoców rekompensuje nasze trudy. Jak je zrobić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyjątkowy przepis na śliwki w occie
Składniki:
kilogram śliwek węgierek
0,5 szklanki octu spirytusowego 10%
3 szklanki wody
1 czubata łyżka cukru
laska cynamonu
10 goździków
kilka ziaren kardamonu
Sposób wykonania:
Umyj śliwki, nakłuj je wykałaczkami w kilku miejscach, a następnie włóż do słoja lub kamiennego garnka. Zagotuj ocet wraz z cukrem oraz cynamonem, goździkami i ziarnami kardamonu.
Gdy octowa zalewa przestygnie zalej nią śliwki. Następnego dnia zlej ocet, podgrzej (nie gotuj) i jeszcze raz zalej owoce. Czynność powtarzaj przez trzy dni.
Na koniec wyparz słoiki w piekarniki i poukładaj w nich śliwki. Odcedź zalewę z przypraw i zagotuj. Jeszcze gorącą zalej owoce, dokładnie wytrzyj brzeg słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz również inne wyjątkowe pomysły na przetwory m.in. gruszki w occie oraz tradycyjne powidło ze śliwek z przepisów naszych babć.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se