Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić przepyszne śliwki w occie?
Monika Dec
Monika Dec 03.09.2021 02:00

Jak zrobić przepyszne śliwki w occie?

Projekt bez tytułu - 2021-09-03T174413.551
canva/Olga Kriger

Śliwki w occie to smakołyk, który warto mieć w swojej spiżarni. Będą one pysznym dodatkiem do pasztetów, wędlin, serów oraz sałatek. Podajemy najlepszy, tradycyjny przepis.

Śliwki w occie doskonale sprawdzą się jako smaczny dodatek do mięs lub serów. Ich wykonanie nie jest wprawdzie najszybszą czynnością, jednak smak marynowanych owoców rekompensuje nasze trudy. Jak je zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyjątkowy przepis na śliwki w occie

Składniki:

  • kilogram śliwek węgierek

  • 0,5 szklanki octu spirytusowego 10%

  • 3 szklanki wody

  • 1 czubata łyżka cukru

  • laska cynamonu

  • 10 goździków

  • kilka ziaren kardamonu

Sposób wykonania:

Umyj śliwki, nakłuj je wykałaczkami w kilku miejscach, a następnie włóż do słoja lub kamiennego garnka. Zagotuj ocet wraz z cukrem oraz cynamonem, goździkami i ziarnami kardamonu.

Gdy octowa zalewa przestygnie zalej nią śliwki. Następnego dnia zlej ocet, podgrzej (nie gotuj) i jeszcze raz zalej owoce. Czynność powtarzaj przez trzy dni.

Na koniec wyparz słoiki w piekarniki i poukładaj w nich śliwki. Odcedź zalewę z przypraw i zagotuj. Jeszcze gorącą zalej owoce, dokładnie wytrzyj brzeg słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz również inne wyjątkowe pomysły na przetwory m.in. gruszki w occie oraz tradycyjne powidło ze śliwek z przepisów naszych babć.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: