Łatwy sposób na niesamowicie puszyste racuchy
Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem powala największych koneserów kuchni. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę żołądka oraz jelit. Co więcej, błonnik wydłuża uczucie sytości po posiłku.
Przygotowanie placuszków z jabłkami nie jest problemem, w końcu nie potrzeba do nich zbyt dużo czasu ani nadmiaru pracy. Jeśli więc twoje pociechy domagają się czegoś słodkiego, a ty nie chcesz kupować im słodyczy - racuchy stanowią idealne rozwiązanie.
Racuchy puszyste jak nigdy
Dodatek proszku budyniowego do masy racuchowej sprawia, że placki po usmażeniu są o wiele bardziej puszyste i delikatne w środku. Proszek zawiera sporą ilość skrobi, która w połączeniu z wilgocią i ciepłem stabilizuje strukturę placków.
Racuchy przyrządzone idealnie powinny być jednocześnie delikatne i puszyste oraz lekko chrupać. By tak się stało, konieczne jest pamiętanie o odpowiednich proporcjach wszystkich składników. Warto też smażyć je powoli na niewielkim ogniu, aby zdążyły wyrosnąć na patelni.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie.
Źródło: Purple Goose, Getty Images
Przepis na racuchy z budyniem
Składniki:
2 jabłka
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
15 g drożdży świeżych
sól
cynamon
olej
cukier puder
2 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Drożdże utrzyj z cukrem, łyżką mąki i szklanką ciepłego mleka. Odstaw je na 15 minut, aby drożdże mogły podwoić swoją objętość. Gdy czas minie, przelej drożdże do miski, wsyp do niej mąkę, proszek budyniowy, sól, cynamon i dokładnie wymieszaj.
Do wysokiego naczynia wbij jajka, dosyp cukier i ubij wszystko trzepaczką lub mikserem. Przelej jajka do ciasta i dokładnie połącz wszystkie składniki. Następnie przykryj masę ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na godzinę.
Jabłka pokrój w niewielkie plasterki lub niedbale w kostkę i dodaj je do masy. Rozgrzej olej na patelni i wylewaj na niego porcje ciasta. Gdy wyrośnie i stanie się puszyste, przełóż je na ręcznik papierowy. Posyp cukrem pudrem i jedz na ciepło. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: shareinfo.pl