Smakosze.pl
Racuchy

Wikipedia / Pilecka / CC BY-SA 3.0

Łatwy sposób na niesamowicie puszyste racuchy

22 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Racuchy są prawdziwym rarytasem dla każdego smakosza, który uwielbia słodkie podwieczorki i kolacje. Często przyrządzały je nasze kochane mamy i babcie, dlatego dla wielu z nas są jednym z ukochanych dań dzieciństwa. Jeśli chcesz, aby były idealnie puszyste, dodaj do nich budyń w proszku.

Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem powala największych koneserów kuchni. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę żołądka oraz jelit. Co więcej, błonnik wydłuża uczucie sytości po posiłku.

Przygotowanie placuszków z jabłkami nie jest problemem, w końcu nie potrzeba do nich zbyt dużo czasu ani nadmiaru pracy. Jeśli więc twoje pociechy domagają się czegoś słodkiego, a ty nie chcesz kupować im słodyczy - racuchy stanowią idealne rozwiązanie. 

Racuchy puszyste jak nigdy

Dodatek proszku budyniowego do masy racuchowej sprawia, że placki po usmażeniu są o wiele bardziej puszyste i delikatne w środku. Proszek zawiera sporą ilość skrobi, która w połączeniu z wilgocią i ciepłem stabilizuje strukturę placków. 

Racuchy przyrządzone idealnie powinny być jednocześnie delikatne i puszyste oraz lekko chrupać. By tak się stało, konieczne jest pamiętanie o odpowiednich proporcjach wszystkich składników. Warto też smażyć je powoli na niewielkim ogniu, aby zdążyły wyrosnąć na patelni.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście  zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie. 

Źródło: Purple Goose, Getty Images

Przepis na racuchy z budyniem

Składniki: 

  • 2 jabłka 

  • 1 szklanka mleka

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 15 g drożdży świeżych

  • sól

  • cynamon

  • olej

  • cukier puder

  • 2 łyżki cukru

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Drożdże utrzyj z cukrem, łyżką mąki i szklanką ciepłego mleka. Odstaw je na 15 minut, aby drożdże mogły podwoić swoją objętość. Gdy czas minie, przelej drożdże do miski, wsyp do niej mąkę, proszek budyniowy, sól, cynamon i dokładnie wymieszaj.

Do wysokiego naczynia wbij jajka, dosyp cukier i ubij wszystko trzepaczką lub mikserem. Przelej jajka do ciasta i dokładnie połącz wszystkie składniki. Następnie przykryj masę ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. 

Jabłka pokrój w niewielkie plasterki lub niedbale w kostkę i dodaj je do masy. Rozgrzej olej na patelni i wylewaj na niego porcje ciasta. Gdy wyrośnie i stanie się puszyste, przełóż je na ręcznik papierowy. Posyp cukrem pudrem i jedz na ciepło. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: shareinfo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Kotlet schabowy

Przepisy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >