Czy należy smażyć ogórki kiszone do zupy ogórkowej?
Zupa ogórkowa z pewnością należy do jednych z najpopularniejszych potraw. Ile kucharzy, tyle sposobów jej przyrządzenia. W Małopolsce dużą popularnością cieszy się jej wersja ze smażonymi ogórkami kiszonymi. Jaki jest powód takiego "zabiegu"?
Niemal każdy miłośnik gotowania ma swój niezawodny patent na zupę ogórkową. W końcu przynajmniej raz w tygodniu gości ona niemal w każdym domu. Okazuje się, że szczególnie w Małopolsce popularne jest wcześniejsze podsmażenie ogórków kiszonych do uwielbianej zupy. Skąd ten pomysł?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dlaczego smaży się ogórki do zupy ogórkowej?
Ogórki kiszone do zupy ogórkowej warto podsmażyć na tłuszczu.Zwolennicy tego tricku uważają, że czynność wydobywa z tych warzyw dodatkowe walory smakowe, co nadaje zupie nieco bogatszy, bardziej interesujący smak. Poniżej podajemy przepis na zupę ze smażonymi na maśle ogórkami kiszonymi. Wypróbujesz?
Przepis na zupę ogórkową z podsmażonymi na maśle ogórkami
Składniki:
1 porcja rosołowa
5 ziemniaków
pietruszka
marchewka
kawałek selera
jasna część pora
2 ząbki czosnku
6 ogórków kiszonych
woda z ogórków kiszonych (1/2 szklanki)
pęczek koperku
majeranek
ziele angielskie - 2 ziarna
liść laurowy
pieprz i sól do smaku
1/2 szklanki śmietany 18%
łyżka mąki
masło
Sposób wykonania:
Wlej do garnka ok. 4 l zimnej wody. Włóż do niej porcję rosołową i zagotuj. Zmniejsz ogień i zbierz szumowiny. Dodaj do wywaru ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, sól oraz pieprz. Obierz, umyj i pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę, por i seler. Gotuj warzywa przez 15 minut, a po tym czasie dorzuć do nich ziemniaki.
Odsącz z zalewy ogórki kiszone i pokrój w cienkie plasterki. Rozpuść na patelni masło i smaż je przez około 10 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodaj do zupy podsmażone ogórki, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony majeranek. Chwilę pogotuj, a na koniec dodaj do niej zmiksowaną z łyżką mąki śmietankę. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz wiele innych wyjątkowych przepisów m.in. na aromatyczną zupę cebulową oraz bajecznie pyszne ogórki "krokodylki".
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps/przyslij przepis