Smakosze.pl

canva/Lilechka75

Czy należy smażyć ogórki kiszone do zupy ogórkowej?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Zupa ogórkowa z pewnością należy do jednych z najpopularniejszych potraw. Ile kucharzy, tyle sposobów jej przyrządzenia. W Małopolsce dużą popularnością cieszy się jej wersja ze smażonymi ogórkami kiszonymi. Jaki jest powód takiego "zabiegu"?

Niemal każdy miłośnik gotowania ma swój niezawodny patent na zupę ogórkową. W końcu przynajmniej raz w tygodniu gości ona niemal w każdym domu. Okazuje się, że szczególnie w Małopolsce popularne jest wcześniejsze podsmażenie ogórków kiszonych do uwielbianej zupy. Skąd ten pomysł?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego smaży się ogórki do zupy ogórkowej?

Ogórki kiszone do zupy ogórkowej warto podsmażyć na tłuszczu.Zwolennicy tego tricku uważają, że czynność wydobywa z tych warzyw dodatkowe walory smakowe, co nadaje zupie nieco bogatszy, bardziej interesujący smak. Poniżej podajemy przepis na zupę ze smażonymi na maśle ogórkami kiszonymi. Wypróbujesz?

Przepis na zupę ogórkową z podsmażonymi na maśle ogórkami

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa

  • 5 ziemniaków

  • pietruszka

  • marchewka

  • kawałek selera

  • jasna część pora

  • 2 ząbki czosnku

  • 6 ogórków kiszonych

  • woda z ogórków kiszonych (1/2 szklanki)

  • pęczek koperku

  • majeranek

  • ziele angielskie - 2 ziarna

  • liść laurowy

  • pieprz i sól do smaku

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

  • łyżka mąki

  • masło

Sposób wykonania:

Wlej do garnka ok. 4 l zimnej wody. Włóż do niej porcję rosołową i zagotuj. Zmniejsz ogień i zbierz szumowiny. Dodaj do wywaru ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, sól oraz pieprz. Obierz, umyj i pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę, por i seler. Gotuj warzywa przez 15 minut, a po tym czasie dorzuć do nich ziemniaki.

Odsącz z zalewy ogórki kiszone i pokrój w cienkie plasterki. Rozpuść na patelni masło i smaż je przez około 10 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodaj do zupy podsmażone ogórki, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony majeranek. Chwilę pogotuj, a na koniec dodaj do niej zmiksowaną z łyżką mąki śmietankę. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz wiele innych wyjątkowych przepisów m.in. na aromatyczną zupę cebulową oraz bajecznie pyszne ogórki "krokodylki" .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps/przyslij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >