Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-03T180759.742

canva/Lilechka75

Czy należy smażyć ogórki kiszone do zupy ogórkowej?

3 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Zupa ogórkowa z pewnością należy do jednych z najpopularniejszych potraw. Ile kucharzy, tyle sposobów jej przyrządzenia. W Małopolsce dużą popularnością cieszy się jej wersja ze smażonymi ogórkami kiszonymi. Jaki jest powód takiego "zabiegu"?

Niemal każdy miłośnik gotowania ma swój niezawodny patent na zupę ogórkową. W końcu przynajmniej raz w tygodniu gości ona niemal w każdym domu. Okazuje się, że szczególnie w Małopolsce popularne jest wcześniejsze podsmażenie ogórków kiszonych do uwielbianej zupy. Skąd ten pomysł?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego smaży się ogórki do zupy ogórkowej?

Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Między innymi dlatego chętnie podsmażamy cebulkę, zanim dodamy ją do tradycyjnych kotletów mielonych. Podobnie jest w przypadku smażenia ogórków kiszonych przed dodaniem ich do zupy ogórkowej.

Zwolennicy tego tricku uważają, że czynność wydobywa z tych warzyw dodatkowe walory smakowe, co nadaje zupie nieco bogatszy, bardziej interesujący smak. Poniżej podajemy przepis na zupę ze smażonymi na maśle ogórkami kiszonymi. Wypróbujesz?

Bigos z cukinii

Szybki bigos z cukinii

CZYTAJ DALEJ

Przepis na zupę ogórkową z podsmażonymi na maśle ogórkami

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa

  • 5 ziemniaków

  • pietruszka

  • marchewka

  • kawałek selera

  • jasna część pora

  • 2 ząbki czosnku

  • 6 ogórków kiszonych

  • woda z ogórków kiszonych (1/2 szklanki)

  • pęczek koperku

  • majeranek

  • ziele angielskie - 2 ziarna

  • liść laurowy

  • pieprz i sól do smaku

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

  • łyżka mąki

  • masło

Sposób wykonania:

Wlej do garnka ok. 4 l zimnej wody. Włóż do niej porcję rosołową i zagotuj. Zmniejsz ogień i zbierz szumowiny. Dodaj do wywaru ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, sól oraz pieprz. Obierz, umyj i pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę, por i seler. Gotuj warzywa przez 15 minut, a po tym czasie dorzuć do nich ziemniaki.

Odsącz z zalewy ogórki kiszone i pokrój w cienkie plasterki. Rozpuść na patelni masło i smaż je przez około 10 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodaj do zupy podsmażone ogórki, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony majeranek. Chwilę pogotuj, a na koniec dodaj do niej zmiksowaną z łyżką mąki śmietankę. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz wiele innych wyjątkowych przepisów m.in. na aromatyczną zupę cebulową oraz bajecznie pyszne ogórki "krokodylki".

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps/przyslij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram


Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >
Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >