Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcine racuchy z jabłkami bez dodatku drożdży
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 13.08.2021 02:00

Babcine racuchy z jabłkami bez dodatku drożdży

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami

Nie ma nic lepszego o poranku niż zapach świeżo usmażonych, babcinych racuchów. Najczęściej puszyste placuszki swoją lekkość zawdzięczają drożdżom, ale dziś skusimy się na szybszą wersję bez ich dodatku. Zachwyt domowników gwarantowany.

Trudno o bardziej przyjemny sposób na idealny początek dnia niż smakowite racuchy. Babcie wiedzą jak robić najlepsze na świecie - lekkie, puszyste i pełne jabłek.

Szybka wersja ukochanego przysmaku nie ma sobie równych. Wystarczy kilka minut, a przed nami stanie pełny półmisek pyszności.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jeśli uwielbiasz szybkie deser, z całą pewnością przypadnie ci do gustu przepis na błyskawiczne ciasto bez pieczenia, który znajdziesz tutaj.

Przepis na babcine racuchy z jabłkami

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • szklanka mleka - najlepiej tłustego

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 3 łyżki białego cukru

  • 1 jabłko

  • olej do smażenia

Białko i żółtka jajek oddzielamy. Ubijamy żółtka z obydwoma rodzajami cukru, aż uzyskami gładki kogel mogel bez widocznych kryształków cukru.

Do ubitych żółtek dodajemy powoli mąkę i mleko - najlepiej na zmianę, po trochu. Całość miksujemy na wolnych obrotach na jednorodną masę bez grudek.

Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie wrzucamy do masy na racuszki.

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do masy i mieszamy na pomocą drewnianej szpatułki.

Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy porcjami ciasto. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Racuchy podajemy od razu, najlepiej posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram