Babcine racuchy z jabłkami bez dodatku drożdży
Nie ma nic lepszego o poranku niż zapach świeżo usmażonych, babcinych racuchów. Najczęściej puszyste placuszki swoją lekkość zawdzięczają drożdżom, ale dziś skusimy się na szybszą wersję bez ich dodatku. Zachwyt domowników gwarantowany.
Trudno o bardziej przyjemny sposób na idealny początek dnia niż smakowite racuchy. Babcie wiedzą jak robić najlepsze na świecie - lekkie, puszyste i pełne jabłek.
Szybka wersja ukochanego przysmaku nie ma sobie równych. Wystarczy kilka minut, a przed nami stanie pełny półmisek pyszności.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli uwielbiasz szybkie deser, z całą pewnością przypadnie ci do gustu przepis na błyskawiczne ciasto bez pieczenia, który znajdziesz tutaj.
Przepis na babcine racuchy z jabłkami
Potrzebujesz:
2 szklanki mąki pszennej
szklanka mleka - najlepiej tłustego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka
3 łyżki białego cukru
1 jabłko
olej do smażenia
Białko i żółtka jajek oddzielamy. Ubijamy żółtka z obydwoma rodzajami cukru, aż uzyskami gładki kogel mogel bez widocznych kryształków cukru.
Do ubitych żółtek dodajemy powoli mąkę i mleko - najlepiej na zmianę, po trochu. Całość miksujemy na wolnych obrotach na jednorodną masę bez grudek.
Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie wrzucamy do masy na racuszki.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do masy i mieszamy na pomocą drewnianej szpatułki.
Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy porcjami ciasto. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
Racuchy podajemy od razu, najlepiej posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker