Smakosze.pl
Racuchy z jabłkami

Babcine racuchy z jabłkami bez dodatku drożdży

2 Września 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Nie ma nic lepszego o poranku niż zapach świeżo usmażonych, babcinych racuchów. Najczęściej puszyste placuszki swoją lekkość zawdzięczają drożdżom, ale dziś skusimy się na szybszą wersję bez ich dodatku. Zachwyt domowników gwarantowany.

Trudno o bardziej przyjemny sposób na idealny początek dnia niż smakowite racuchy. Babcie wiedzą jak robić najlepsze na świecie - lekkie, puszyste i pełne jabłek.

Szybka wersja ukochanego przysmaku nie ma sobie równych. Wystarczy kilka minut, a przed nami stanie pełny półmisek pyszności.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jeśli uwielbiasz szybkie deser, z całą pewnością przypadnie ci do gustu przepis na błyskawiczne ciasto bez pieczenia, który znajdziesz tutaj.

Przepis na babcine racuchy z jabłkami

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • szklanka mleka - najlepiej tłustego

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 3 łyżki białego cukru

  • 1 jabłko

  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane z pokrzywą

Zagórskie placki ziemniaczane z pokrzywą

CZYTAJ DALEJ

Białko i żółtka jajek oddzielamy. Ubijamy żółtka z obydwoma rodzajami cukru, aż uzyskami gładki kogel mogel bez widocznych kryształków cukru.

Do ubitych żółtek dodajemy powoli mąkę i mleko - najlepiej na zmianę, po trochu. Całość miksujemy na wolnych obrotach na jednorodną masę bez grudek.

Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie wrzucamy do masy na racuszki.

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do masy i mieszamy na pomocą drewnianej szpatułki.

Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy porcjami ciasto. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Racuchy podajemy od razu, najlepiej posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >
Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >
Leczo - wakacyjny klasyk

Przepisy

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Czytaj więcej >
naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >