Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić sękacz w swoim domu?
canva/ALLEKO

Jak zrobić sękacz w swoim domu?

8 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sękacz znany jest w kilku krajach, u nas uchodzi za regionalny specjał Podlasia, Suwalszczyzny i Kaszub. Tradycyjnie ciasto to wypieka się nad ogniskiem polewając nim obracający się, drewniany rożen. Na szczęście sękacz można też zrobić prostszym sposobem, w domu.

Sękacz to pożywne ciasto biszkoptowo-tłuszczowe. Wyglądem przypomina przecięte drzewo z sękami, czemu zawdzięcza swoją nazwę. A wygląd sękacza to zasługa procesu jego wypiekania.

Dość rzadkie ciasto wylewa się warstwami na obracający się nad ogniskiem drewniany wałek. Wierzchnie warstwy ciasta przypiekają się, wyglądając jak słoje drewna. Z kolei nadmiar ciasta w czasie obracania się wałka spływa i zastyga w postaci sopli przypominających sęki.

Jeśli lubicie sękacz mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie go upiec w domu, zastępując rożen np. tortownicą. Ciasto nie będzie miało sęków, ale jasne i ciemne paski jak najbardziej. A i jego smak nie będzie odbiegał od oryginału.

Jak zrobić sękacz w swoim domu?

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła

  • 100 g cukru pudru

  • cukier wanilinowy

  • 8 jajek

  • szczypta soli

  • 60 g mąki pszennej

  • 60 g mąki ziemniaczanej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki wódki

  • 100 g cukru drobnego

Przygotowanie domowego sękacza

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C. Dużą tortownicę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem pudrem i wanilinowym. Dalej miksuj dodając kolejno po jednym żółtku.

Dodaj szczyptę soli oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie połącz, wlej wódkę, dobrze wymieszaj.

Białka ubij na sztywno. Dalej ubijaj dodając porcjami drobny cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca.

Do ciasta dodaj pianę, delikatnie wymieszaj. Na dno formy wylej niedużą część ciasta, równomiernie ją rozprowadź. Wstaw na ok. 7 minut do piekarnika.

Gdy wierzch ciasta w formie przyrumieni się wylej drugą warstwę ciasta. Również równomiernie ją rozprowadź i zrumień w piekarniku.

Postępuj w ten sam sposób, aż do zużycia całego ciasta. Wystudzony sękacz możesz polać np. polewą czekoladową lub posmarować lukrem.

lanie ciasta
lanie ciasta

Źródło zdjęcia: canva/madeleinesteinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchniadoroty

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy