Jak zrobić sękacz w swoim domu?
Sękacz znany jest w kilku krajach, u nas uchodzi za regionalny specjał Podlasia, Suwalszczyzny i Kaszub. Tradycyjnie ciasto to wypieka się nad ogniskiem polewając nim obracający się, drewniany rożen. Na szczęście sękacz można też zrobić prostszym sposobem, w domu.
Sękacz to pożywne ciasto biszkoptowo-tłuszczowe. Wyglądem przypomina przecięte drzewo z sękami, czemu zawdzięcza swoją nazwę. A wygląd sękacza to zasługa procesu jego wypiekania.
Dość rzadkie ciasto wylewa się warstwami na obracający się nad ogniskiem drewniany wałek. Wierzchnie warstwy ciasta przypiekają się, wyglądając jak słoje drewna. Z kolei nadmiar ciasta w czasie obracania się wałka spływa i zastyga w postaci sopli przypominających sęki.
Jeśli lubicie sękacz mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie go upiec w domu, zastępując rożen np. tortownicą. Ciasto nie będzie miało sęków, ale jasne i ciemne paski jak najbardziej. A i jego smak nie będzie odbiegał od oryginału.
Jak zrobić sękacz w swoim domu?
Składniki:
-
200 g miękkiego masła
-
100 g cukru pudru
-
cukier wanilinowy
-
8 jajek
-
szczypta soli
-
60 g mąki pszennej
-
60 g mąki ziemniaczanej
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki wódki
-
100 g cukru drobnego
Przygotowanie domowego sękacza
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C. Dużą tortownicę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem pudrem i wanilinowym. Dalej miksuj dodając kolejno po jednym żółtku.
Dodaj szczyptę soli oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie połącz, wlej wódkę, dobrze wymieszaj.
Białka ubij na sztywno. Dalej ubijaj dodając porcjami drobny cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
Do ciasta dodaj pianę, delikatnie wymieszaj. Na dno formy wylej niedużą część ciasta, równomiernie ją rozprowadź. Wstaw na ok. 7 minut do piekarnika.
Gdy wierzch ciasta w formie przyrumieni się wylej drugą warstwę ciasta. Również równomiernie ją rozprowadź i zrumień w piekarniku.
Postępuj w ten sam sposób, aż do zużycia całego ciasta. Wystudzony sękacz możesz polać np. polewą czekoladową lub posmarować lukrem.
Źródło zdjęcia: canva/madeleinesteinbach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
-
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
-
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
źródło: kuchniadoroty