Jak robiono tradycyjny sękacz?
Sękacz współcześnie jest trochę zapomniany. Warto jednak sobie o nim przypomnieć, ponieważ znacząco wyróżnia się na tle innych słodkich specjałów. Podstawą jest odpowiednie przygotowanie deseru. Tylko nieliczni smakosze pamiętają, jak się go robiło.
Sękacz ma długą historię
Sękacz jest dosyć wiekowym smakołykiem. Jego historia sięga najprawdopodobniej średniowiecza. W Polsce kojarzony jest głównie z Podlasiem. Jednak odpowiednik ciasta można spotkać również na Kaszubach.
Sękacz gości również na stołach w Niemczech, Szwajcarii, Francji i Rumunii. Podobne smakołyki znajdziemy także na Węgrzech, Litwie, Białorusi oraz w Szwecji. Warto zauważyć, że sękacz cieszy się również popularnością w Japonii.
Pochodzenie sękacza nie jest do końca znane. Jedna z legend zakłada, że przepis wywodzi się od wędrownego czeladnika, który poznał recepturę podczas pracy u berlińskiego cukiernika. Niezależnie od korzeni sękacza, trzeba przyznać, że jego walory na długo pozostają w pamięci.
Z czego robi się sękacz?
Sękacz jest dosyć czasochłonnym smakołykiem. Jego sekret tkwi w wykorzystaniu wałka powleczonego pergaminem posmarowanym masłem. Rozgrzany drewniany przyrząd polewa się warstwami ciasta.
Mimo tego, że przygotowanie sękacza zajmuje sporo czasu, to samo ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Główną rolę grają w nim jajka. Warto również zastosować mąkę o niewielkiej zawartości glutenu, wówczas specjał ma bardziej delikatną strukturę. Dobrze sprawdza się, chociażby mąka ziemniaczana.
Tradycyjny sękacz wzbogacano o składniki takie jak sok z pigwy. Aktualnie częściej wykorzystuje się cytryny, które są łatwiej dostępne. Niektórzy stosują także cukier waniliowy. Z czego możemy przygotować idealny sękacz?
1 kg masła
1 kg cukru
1 l śmietany
1 kg mąki
40 jajek
sok z cytryny
odrobina soli
Jak przygotowuje się sękacz?
Ciasto na sękacz jest bardzo proste w przyrządzeniu. Na początku masło ucieramy razem z cukrem. Białka oddzielamy od żółtek. Warto zastosować sztuczkę, która ułatwi ten proces. Żółtka dodajemy do masła i cukru.
Mieszankę wzbogacamy o przesianą mąkę, śmietanę oraz sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być jednolite i dosyć płynne. Kolejny etap wymaga cierpliwości.
Do przygotowania sękacza niezbędny jest drewniany wałek umieszczony na ruszcie. Z jednej strony powinien być cieńszy. Wałek należy owinąć pergaminem, który wcześniej smarujemy masłem. Dzięki temu sękacz z łatwością zdejmiemy z wałka.
Wałek podgrzewamy do 300 stopni Celsjusza. Obracamy go i jednocześnie polewamy ciasto. Należy robić to warstwami. Przeważnie sękacz jest gotowy po około 3 godzinach. Ciasto jest bardzo trwałe. Zachowuje świeżość nawet przez 10 tygodni.
Sękacz z pewnością łatwiej po prostu kupić w sklepie. Tym bardziej że mało który smakosz jest posiadaczem specjalnego wałka, bez którego przyrządzenie deseru jest właściwie niemożliwe. Proces przygotowywania smakołyku można obejrzeć na YouTube na kanale hotMaR.media. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane na górze artykułu. Jeśli lubisz klasyczne łakocie, wypróbuj przepis na kultowy blok czekoladowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Hela zdradziła sekret puszystych racuchów. Największą wagę przywiązuje do 1 detalu
Aksamitna jajecznica po francusku. Sekret tkwi w zaskakującym dodatku
Źródło: Wikipedia; Organic24