Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić serek do smarowania z twarogu i szczypiorku? Najlepszy do kanapek
canva/HandmadePictures

Jak zrobić serek do smarowania z twarogu i szczypiorku? Najlepszy do kanapek

16 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiesz, jak zrobić serek do smarowania z twarogu i szczypiorku? Jest najlepszy do kanapek i bardzo prosty do zrobienia. Koniecznie wsyp do niego łyżeczkę popularnej przyprawy, a kanapkowy serek zachwyci cię aromatem. I co istotne, będzie o wiele smaczniejszy niż kupne smarowidło.

W sklepach bez problemu można kupić przeróżne serki do smarowania pieczywa. Jedne mają dodatek ziół, inne przypraw, a jeszcze inne aromatycznych dodatków typu czosnek czy chrzan.

Taki serek bez problemu zrobisz własnoręcznie w domu. Będzie smakował tak, jak lubisz i nie będzie zawierał żadnych zbędnych dodatków. Sekretnym składnikiem, nadającym mu obłędnego aromatu, jest suszone oregano. Przed wsypaniem możesz rozetrzeć zioło w dłoniach, co wzmocni jego zapach.

Jak zrobić serek do smarowania z twarogu i szczypiorku? Najlepszy do kanapek

Składniki:

  • 200 g półtłustego twarogu

  • 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka oregano (świeżego lub suszonego)

  • pół pęczka szczypiorku

  • sól, pieprz

Przygotowanie serka do smarowania

Twaróg włóż do miski, możesz go lekko pokruszyć lub rozdrobnić widelcem. Dodaj do niego śmietanę, oregano i posiekany szczypior.

Twaróg z dodatkami smakowymi zmiksuj przy użyciu blendera, tak by powstała gładka, zielonkawa masa.

Serek dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaruj nim kromki chleba, bułki czy pieczywo chrupkie.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pastę jajeczną , a także na pastę z pieczonego czosnku .

szczypior
szczypior

Źródło zdjęcia: canva/Leeser

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: skutecznie.tv, smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy