Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie kremowa pasta jajeczna do kanapek. Nie ma opcji, że się nie uda
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.01.2022 01:00

Idealnie kremowa pasta jajeczna do kanapek. Nie ma opcji, że się nie uda

pasta jajeczna
canva/olejx

Jeśli znudziły ci się już klasyczne kanapki z wędliną czy żółtym serem, czas na zmianę. Przygotuj idealnie kremową pastę jajeczną do kanapek. Jest pyszna, prosta i nie ma opcji, że się nie uda. Gdy zrobisz ją raz, z pewnością będziesz do niej często wracać.

Jajka są doskonałym pomysłem na śniadanie. Można je usmażyć, ugotować na miękko lub twardo. Z gotowanych można też przygotować pastę do pieczywa. Wystarczy je rozdrobnić i wymieszać z kilkoma składnikami.

Jeśli obawiasz się, że rano nie będziesz mieć wystarczająco dużo czasu na przygotowanie pasty, zrób ją wieczorem. W przykrytym pojemniku zachowa dobry smak i świeżość nawet przez dobę.

Idealnie kremowa pasta jajeczna do kanapek. Nie ma opcji, że się nie uda

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 1 kiszony ogórek

  • ok. 10 dag żółtego sera

  • 2-3 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty jajecznej

Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostkę. Ogórek kiszony również pokrój w małą kostkę.

Ser żółty zetrzyj na tarce o małych lub średnich oczkach. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj.

Przygotowane składniki pasty wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeśli szukasz inspiracji na inne pasty do kanapek, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na pastę z tuńczyka, a także na pastę z suszonymi pomidorami.

jajka
jajka

Źródło zdjęcia: canva/milanfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram