Idealnie kremowa pasta jajeczna do kanapek. Nie ma opcji, że się nie uda
Jeśli znudziły ci się już klasyczne kanapki z wędliną czy żółtym serem, czas na zmianę. Przygotuj idealnie kremową pastę jajeczną do kanapek. Jest pyszna, prosta i nie ma opcji, że się nie uda. Gdy zrobisz ją raz, z pewnością będziesz do niej często wracać.
Jajka są doskonałym pomysłem na śniadanie. Można je usmażyć, ugotować na miękko lub twardo. Z gotowanych można też przygotować pastę do pieczywa. Wystarczy je rozdrobnić i wymieszać z kilkoma składnikami.
Jeśli obawiasz się, że rano nie będziesz mieć wystarczająco dużo czasu na przygotowanie pasty, zrób ją wieczorem. W przykrytym pojemniku zachowa dobry smak i świeżość nawet przez dobę.
Idealnie kremowa pasta jajeczna do kanapek. Nie ma opcji, że się nie uda
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 kiszony ogórek
ok. 10 dag żółtego sera
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie pasty jajecznej
Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostkę. Ogórek kiszony również pokrój w małą kostkę.
Ser żółty zetrzyj na tarce o małych lub średnich oczkach. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Przygotowane składniki pasty wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli szukasz inspiracji na inne pasty do kanapek, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na pastę z tuńczyka, a także na pastę z suszonymi pomidorami.
Źródło zdjęcia: canva/milanfoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary