Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić sernik baskijski? Zdradzamy najlepszą recepturę
canva/yummypic

Jak zrobić sernik baskijski? Zdradzamy najlepszą recepturę

4 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczny polski sernik nie może się równać do sernika baskijskiego, który pokonuje rodzime ciasto pod względem puszystości oraz kremowej konsystencji. W środku zachwyca delikatnością, a na zewnątrz charakteryzuje się przyjemnie spieczoną skórką. Niżej prezentujemy przepis na ten pyszny deser.

Sernik baskijski wywodzi się z Hiszpanii. Na całym świecie zdobył ogromną sławę dzięki swojej mocno spieczonej skórce, a także kremowym wnętrzem. Co więcej, jego przygotowanie nie jest wcale skomplikowane.

Przepis na sernik baskijski

Składniki:

  • 750 g serka philadelphia

  • 250 g serka mascarpone

  • 200 g cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 6 jaj

  • 400 ml śmietany 36%

  • 1 łyżeczka soli

Zacznij od wrzucenia serków philadelphia i mascarpone do dużej miski. Wsyp do nich cukier, cukier wanilinowy oraz sól, a następnie utrzyj je na gładką i mocno napowietrzoną masę.

Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do serków po jednym jajku, cały czas mieszając. Pod koniec mieszania wlej do ciasta śmietankę i ponownie dokładnie wymieszaj je mikserem.

Formę o średnicy 24 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę serową. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby funkcja termoobiegu była wyłączona.

Wstaw sernik do pieca i piecz go przez 40 minut, aż mocno się przyrumieni. Po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na godzinę. Wyjmij je po wszystkim i odstaw do ostudzenia. Na koniec schowaj formę do lodówki na całą noc. Następnego dnia sernik baskijski jest gotowy do jedzenia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najprostszy kremowy sernik. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.

Sernik baskijski

Źródło zdjęcia: canva/yummypic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy