Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
Wiesz, jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Podajemy prosty i skuteczny sposób. Wystarczy zalać ją 100 ml czerwonego wina, wstawić do lodówki, a potem upiec. Efekt przerośnie twoje oczekiwania, bo wątróbka będzie miękka, aksamitna i pełna smaku. Takiej jeszcze nie jadłeś.
Sezon grillowy za pasem. Na ruszt trafią więc z pewnością takie klasyki jak kiełbasa, kaszanka i karkówka. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś nowego, mamy wspaniałą propozycję. Przygotujcie na grillu wątróbkę. Podpowiemy wam, jak ją przyrządzić, by nie wyszła sucha. Sposób jest bardzo prosty.
Jak zrobić soczystą wątróbkę na grillu?
Składniki:
-
50 dag wątróbki drobiowej
-
3 ząbki czosnku
-
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
-
3 łyżki oleju
-
zioła prowansalskie
-
sól, pieprz
Przygotowanie wątróbki
Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osącz, umieść w pojemniku. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do wątróbki.
Do pojemnika z wątróbką dodaj też wino, olej, trochę ziół prowansalskich i pieprzu. Całość wymieszaj, pojemnik przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie wątróbkę lekko osącz. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej, posmaruj je olejem po błyszczącej stronie.
Na każdym kawałku folii połóż porcję wątróbki, dokładnie ją zawiń. Wątróbkę grilluj ok. 10 minut. Obróć ją w połowie pieczenia.
Przed spożyciem wątróbkę oprósz solą. Podawaj ją np. z sosem chrzanowym lub czosnkowym.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na grillowanego kalafiora , a także na szaszłyki z kurczaka .
Źródło zdjęcia: canva/Saaster Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Karkówka na grilla w musztardowej marynacie. Idealna na majówkę
-
Jak zrobić puszyste i soczyste kotlety mielone? Wystarczy sięgnąć po 1 składnik
-
Niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Prościej się nie da
Źródło: mniammniam