Jak zrobić soczysty schab ze śliwką? 1 detal ma ogromne znaczenie. Koniecznie o nim pamiętaj
Jeszcze nie tak dawno temu tylko najlepsze kucharki w rodzinie wiedziały, jak zrobić soczysty schab ze śliwką. Dziś tę wiedzę tajemną możecie posiąść dzięki naszemu sprawdzonemu przepisowi. Rozpływające się w ustach mięso uzyskać można dzięki jego obsmażeniu przed włożeniem do piekarnika. Sprawdź, jakie to proste.
Metoda, jak zrobić soczysty schab ze śliwką jest dziecinnie łatwa. Pamiętaj jednak, że mięso należy marynować przez minimum 12 godzin. Przyrządzenie tej potrawy zaplanuj ze stosownym zapasem czasu. Smak pieczonego schabu wynagrodzi każdą minutę czekania.
Jak zrobić soczysty schab ze śliwką? Prosty przepis
Składniki:
-
1 kg schabu środkowego
-
10-12 śliwek suszonych bez pestek
-
4 łyżki oleju
-
1 łyżka musztardy
-
3 ząbki czosnku
-
3 łyżeczki majeranku
-
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić soczysty schab ze śliwką w kilku prostych krokach?
Mięso na schab ze śliwką oczyść i osusz . W osobnej miseczce wymieszaj olej z solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Otrzymaną mieszanką natrzyj schab .
Podstawą tego, jak zrobić soczysty schab ze śliwką jest umieszczenie w nim owoców . W tym celu cienkim i długim nożem natnij na środku schabu otwór . Utworzona kieszonka musi sięgać przez całą jego długość, ale nie przechodzić na wylot .
Wnętrze kieszonki natrzyj musztardą i za pomocą trzonka noża umieść w niej ciasno śliwki . Otwór kieszonki zepnij za pomocą wykałaczki . Tak przygotowany schab ze śliwką odstaw do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na całą dobę .
Jak zrobić soczysty schab ze śliwką po zamarynowaniu? Mięso wyjmij z lodówki i odstaw, aż nabierze temperatury pokojowej . Po tym czasie dobrze rozgrzej patelnię i połóż na niej schab . Mięso smaż na dużym ogniu z każdej strony na mocno brązowy kolor .
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni . Jak zrobić soczysty schab ze śliwką i jak długo go piec? Obsmażoną wieprzowinę włóż do foliowego rękawa i wstaw je do piecyka na ok. 1 godzinę . Po tym czasie schab ułóż na desce aby odpoczął . Po 10-15 minutach mięso gotowe jest do podania. Znamy pomysłową alternatywę dla farszu z suszonych śliwek . Marynata w prostym produkcie nadaje pieczonemu schabowi wyjątkowej delikatności .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bez żeberek, bez ziemniaków. Makłowicz zaskoczył wszystkich swoją wersją zupy ogórkowej
-
Jakie przyprawy warto dodać do wigilijnego kompotu z suszu? Głębia smaku gwarantowana
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama