Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić sorbet truskawkowy? Potrzebujesz tylko 3 składników
canva/Pixabay/congerdesign

Jak zrobić sorbet truskawkowy? Potrzebujesz tylko 3 składników

19 czerwca 2022

Jak zrobić sorbet truskawkowy? To pytanie z pewnością zadaje sobie każdy smakosz, który uwielbia ten rarytas i nie chce przepłacać, kupując go w cukierni. Okazuje się, że wcale nie wymaga wiele wysiłku — wystarczą 3 składniki. Z naszymi wskazówkami na pewno sobie poradzicie.

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak zrobić sorbet truskawkowy w domu, mamy dla was prosty przepis na ten sezonowy smakołyk. Przygotowanie zajmuje raptem kilka chwil, a przy odrobinie cierpliwości uzyskacie deser lepszy niż z cukierni. Spróbujecie?

Wiemy, jak zrobić sorbet truskawkowy

Smakowity deser na bazie sezonowego owocu spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wybierzcie słodkie, dojrzałe truskawki i koniecznie spróbujcie. Będziecie zaskoczeni, jakie to proste.

Przepis na smakowity sorbet truskawkowy

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek

  • 150 g cukru

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Do podania:

  • bita śmietana

  • jogurt naturalny z domową granolą

  • syrop z mięty

  • płatki migdałów lub inne ulubione orzechy

Jak zrobić sorbet truskawkowy? Instrukcja krok po kroku

Na początku truskawki starannie myjemy. Prawidłową metodę oczyszczania tych owoców opisywaliśmy już w osobnym artykule .

W naczyniu blendera umieszczamy cukier, sok z cytryny oraz pozbawione szypułek truskawki. Składniki miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy je do pojemnika i przenosimy do zamrażalnika.

Po upływie kilku godzin sorbet truskawkowy ponownie blendujemy, a następnie powtarzamy etap zamrażania. Dzięki temu zabiegowi deser będzie pozbawiony grudek. Podajemy go z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Po przepisy na inne smakowite słodycze przygotowane z truskawek zajrzyjcie na naszą stronę . W tym artykule zdradzamy prosty patent na lekkie placki jogurtowe z ich dodatkiem. Ten natomiast zawiera wskazówki przydatne podczas przyrządzania makaronu z truskawkami .

Wiemy jak zrobić sorbet truskawkowy
canva/Nadezhda_Nesterova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy