Niezapomniany smak dzieciństwa - makaron z truskawkami
Dziś zapraszamy was na makaron z truskawkami. Ma niezapomniany smak dzieciństwa, jest prosty i szybki do przygotowania. Nasze aromatyczne danie rozpromieni nawet najbardziej ponury dzień, będzie też smakowało w upał, kiedy nie chce się jeść nic ciężkiego.
Pamiętacie makaron z truskawkami? To było banalnie proste danie, które każdy zawsze miał ochotę zjeść. Idealne na ciepłe dni w porze obiadowej czy na podwieczorek. Jeśli tylko macie pod ręką truskawki świeże lub mrożone, zaczynamy działać.
Jak zrobić makaron z truskawkami?
Składniki:
30 dag grubszego makaronu, np. świderki, kokardki
sól
50 dag truskawek
200 ml śmietanki kremówki lub jogurtu naturalnego
cukier do smaku
Przygotowanie makaronu z truskawkami
W garnku zagotuj wodę, posól ją. Wsyp makaron, zamieszaj, gotuj go na niedużym ogniu, aż będzie półmiękki. Makaron odcedź.
Truskawki przebierz, opłucz, osusz, usuń szypułki. Pokrój je na kawałki, rozgnieć widelcem, wymieszaj ze śmietanką.
Truskawki możesz też zblendować, a dopiero potem połączyć ze śmietanką i cukrem, tak by powstał aromatyczny sos.
Makaron rozłóż na talerze, polej go przygotowanym, truskawkowym sosem. Danie możesz dodatkowo posypać pokrojonymi truskawkami. Wskazówka:
W ten sam sposób możesz przygotować makaron z innymi, sezonowymi owocami, np. malinami, borówkami.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na sos truskawkowy do naleśników, a także na zupę owocową.
Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se