Jak należy prawidłowo myć truskawki?
Truskawki lada moment zagoszczą na naszych talerzach. Wydawać by się mogło, że przygotowanie ich do spożycia jest proste. Wystarczy przecież opłukać je pod bieżącą wodą i pozbawić zielonych ogonków. Okazuje się jednak, że w ten sposób usuniemy jedynie kurz i niejadalne elementy. Poprawne mycie truskawek jest nieco bardziej złożone.
Truskawki sprawdzą się zarówno jako dodatek do deserów takich jak np. naleśniki, jak i jako smaczne towarzystwo dla grillowanych szparagów z sałatą i winegret. Aby jednak w pełni cieszyć się tym rarytasem, należy go starannie umyć przed spożyciem. Nie wystarczy opłukanie pod bieżącą wodą.
Poprawne mycie truskawek wymaga użycia dwóch roztworów
Chcąc usunąć wszystkie zgromadzone na owocach zanieczyszczenia, należy zafundować im dwuetapowa kąpiel w specjalnie przygotowanych, choć wyjątkowo prostych, płynach. Tylko w ten sposób oprócz wizualnie dostrzegalnego brudu usuniemy też bakterie i stosowane w uprawie pestycydy, które mogłyby wywołać zatrucia pokarmowe.
Etap pierwszy: zanurzenie truskawek w roztworze sody oczyszczonej
Po pozbawieniu owoców szypułek zanurzamy je w roztworze sporządzonym z wody i sody oczyszczonej. Jedna łyżeczka kojarzonego z przyrządzaniem wypieków proszku wystarczy na każde dwie szklanki płynu.
W kąpieli o odczynie zasadowym truskawki powinny spędzić minimum 5 minut. Najlepiej jednak pomoczyć je nieco dłużej — od 12 do 15 minut. W tym czasie warto mieszać owoce dłońmi — w ten sposób roztwór dotrze do wszystkich zakamarków i usunie pestycydy zgromadzone na skórce.
Etap drugi: moczenie truskawek w wodzie z octem
Opłukane z roztworu sody pod bieżącą wodą owoce od razu przenosimy do drugiego płynu — wody zmieszanej z odrobiną octu jabłkowego. Ten proces pomoże usunąć drobnoustroje. Truskawki powinny pozostać w nim na 5 minut.
Podobnie jak w przypadku pierwszego kroku, tutaj też warto mieszać produkt, by dokładnie oczyścić powierzchnię owoców z niewidocznych lokatorów. Na koniec wystarczy przepłukać owoce czystą wodą, by usunąć kwaśny posmak dodatku. Po osuszeniu można już cieszyć się smakiem truskawek.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
Źródło: antonscafebar, tech.wp