Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić sos ze świeżych grzybów? Idealny do makaronu i nie tylko
canva/chas53

Jak zrobić sos ze świeżych grzybów? Idealny do makaronu i nie tylko

15 września 2022

Sos ze świeżych grzybów jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Wystarczy aromatyczny miks leśnych specjałów i nabiału podać z dowolnym makaronem lub kluskami. Zrobienie dania nie zajmie więcej niż pół godziny, a rodzina będzie zachwycona.

Grzyby leśne mają wielu amatorów. Wczesną jesienią, gdy w lasach nietrudno znaleźć podgrzybki czy borowiki, makaron z sosem na ich bazie można wyczarować w zaledwie kilka chwil. Jego smak bije na głowę dania podawane w niejednej restauracji. Skusicie się?

Przepis na znakomity sos ze świeżych grzybów

Składniki:

  • 50 dag świeżych leśnych, grzybów, np. podgrzybków lub borowików

  • 2 nieduże cebule

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 150 ml warzywnego bulionu

  • 200 ml śmietany 12%

  • pół łyżeczki soku z cytryny

  • 1 płaska łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

  • posiekana natka pietruszki wedle uznana

Jak zrobić pyszny sos ze świeżych grzybów?

Przygotowanie rozpoczynamy od starannego oczyszczenia grzybów. Zanieczyszczenia usuwamy wilgotną ściereczką. Grzyby kroimy w niezbyt cienkie plasterki.

Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo na niezbyt dużym ogniu. W międzyczasie solimy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wrzucamy grzyby.

Po wstępnym przesmażeniu grzybów wlewamy bulion. Patelnię przykrywamy i całość dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny. Wsypujemy także tymianek, nieco soli oraz solidną porcję świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy.

Sos ze świeżych grzybów zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niego natkę pietruszki. Podajemy od razu z dowolnym makaronem lub kluskami z ziemniaków.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z makaronem. Spróbujecie koniecznie znakomitej zapiekanki z serem żółtym i pieczarkami . Być może spodoba wam się również prosty patent na lasagne z patelni .

Sos ze świeżych grzybów pasuje do makaronu
canva/Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy