Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować wątróbkę, żeby nie była gorzka? Znamy niezawodny patent
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 14.09.2022 22:57

Jak przygotować wątróbkę, żeby nie była gorzka? Znamy niezawodny patent

Smażona wątróbka z czosnkiem i sokiem z cytryny
Canva / axelbueckert

Wątróbka jest chyba najczęściej wybieranym produktem, jeśli chodzi o podroby. Zdarza się jednak, że gotowe danie nabiera nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku. Jakub Kuroń zdradził sposób, jak temu zaradzić. Wystarczy, że przed smażeniem namoczysz wątróbkę w mleku z przyprawami. To takie proste!

Przepis na wątróbkę jest klasyczny i przy tym nietrudny do wykonania. Sama wątróbka wyśmienicie łączy się smakami z podsmażoną cebulką oraz soczystym jabłkiem. Ten szybki smaczny obiad przekona każdego.

Przepis na soczystą smażoną wątróbkę

  • 1/2 kg kurzej wątróbki

  • szklanka mleka

  • 2 jabłka

  • 2 cebule

  • 2 listki laurowe

  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

  • pół łyżeczki kminku

  • 1-2 łyżeczki majeranku

  • sól i pieprz do smaku

  • mąka do panierowania wątróbki

  • olej do smażenia

Apetyczna wątróbka krok po kroku

Wątróbkę oczyść z błon. Następnie opłucz ją, odsącz i wsadź do naczynia wypełnionego mlekiem. Dodaj kminek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.

Cebulę do wątróbki obierz i pokrój w pióra. Jabłka umyj i poprzekrawaj na pół. Usuń gniazda nasienne a pozostałe części owoców pokrój w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. W pierwszej kolejności podsmaż cebulę, następnie jabłko. Podsmażone dodatki do wątróbki zdejmij z patelni i odłóż na bok.

W międzyczasie namoczoną wątróbkę opanieruj w mące z dodatkiem soli i pieprzu. Smaż na tej samej patelni do momentu, aż smażona wątróbka będzie ładnie i równomiernie zrumieniona. Na sam koniec dołóż na patelnię cebulkę z jabłkiem i duś całość jeszcze kilka minut, doprawiając w międzyczasie majerankiem. Apetyczną wątróbkę przygotujesz także w piekarniku. Smażoną wątróbkę możesz zaserwować w panierce.

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo