Jak przygotować wątróbkę, żeby nie była gorzka? Znamy niezawodny patent
Wątróbka jest chyba najczęściej wybieranym produktem, jeśli chodzi o podroby. Zdarza się jednak, że gotowe danie nabiera nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku. Jakub Kuroń zdradził sposób, jak temu zaradzić. Wystarczy, że przed smażeniem namoczysz wątróbkę w mleku z przyprawami. To takie proste!
Przepis na wątróbkę jest klasyczny i przy tym nietrudny do wykonania. Sama wątróbka wyśmienicie łączy się smakami z podsmażoną cebulką oraz soczystym jabłkiem. Ten szybki smaczny obiad przekona każdego.
Przepis na soczystą smażoną wątróbkę
1/2 kg kurzej wątróbki
szklanka mleka
2 jabłka
2 cebule
2 listki laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki kminku
1-2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
mąka do panierowania wątróbki
olej do smażenia
Apetyczna wątróbka krok po kroku
Wątróbkę oczyść z błon. Następnie opłucz ją, odsącz i wsadź do naczynia wypełnionego mlekiem. Dodaj kminek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Cebulę do wątróbki obierz i pokrój w pióra. Jabłka umyj i poprzekrawaj na pół. Usuń gniazda nasienne a pozostałe części owoców pokrój w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. W pierwszej kolejności podsmaż cebulę, następnie jabłko. Podsmażone dodatki do wątróbki zdejmij z patelni i odłóż na bok.
W międzyczasie namoczoną wątróbkę opanieruj w mące z dodatkiem soli i pieprzu. Smaż na tej samej patelni do momentu, aż smażona wątróbka będzie ładnie i równomiernie zrumieniona. Na sam koniec dołóż na patelnię cebulkę z jabłkiem i duś całość jeszcze kilka minut, doprawiając w międzyczasie majerankiem. Apetyczną wątróbkę przygotujesz także w piekarniku. Smażoną wątróbkę możesz zaserwować w panierce.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zastąp mąkę kremowym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze
Największy błąd podczas kiszenia kapusty. Przez niego ląduje w koszu
Wrzuć do piekarnika, a potem do zupy z dyni. Wyjdzie idealna, lepszej nie jadłeś
Źródło: shareinfo