Jak zrobić suflet czekoladowy z płynnym środkiem?
Z pewnością suflet nie należy do grona deserów, które cieszą się w Polsce dużą popularnością. Idealny specjał powinien charakteryzować się płynnym środkiem. Z naszym przepisem z pewnością uda Ci się osiągnąć pożądany efekt. Suflet zaskakuje wybornym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci.
Smakowity suflet można przygotować bez najmniejszych problemów. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy pamiętać o kilku istotnych detalach. Dzięki nim deser zachwyci najbliższych fantastycznym płynnym wnętrzem.
Obłędnie pyszny suflet z płynnym środkiem
Suflet bardzo łatwo pomylić z babeczkami, jednak różnica tkwi między innymi w sposobie podania. Wypiek serwuje się zawsze na ciepło. W jego wnętrzu można ukryć rozmaite dodatki. Często jest to płynne, słodkie nadzienie. Dziś postawimy na czekoladę .
Perfekcyjny suflet wyjdzie nam tylko wtedy, gdy zastosujemy się do pewnych zasad. Najważniejszą jest podawanie deseru na ciepło. Wówczas mamy większą szansę na to, że środek będzie odpowiednio płynny . Równie istotne są odpowiednie proporcje składników. Właśnie od nich zależy sukces podczas przygotowywania sufletu. Jakie produkty będą nam potrzebne?
-
4 jajka
-
120 g masła
-
120 g czekolady
-
120 g cukru
-
50 g mąki pszennej
Jak przygotować idealny suflet czekoladowy?
Masło kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnuszka. Wzbogacamy je o pokruszoną czekoladę. Całość podgrzewamy i mieszamy . Powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Jajka myjemy i osuszamy. Ubijamy je razem z cukrem. Po pewnym czasie otrzymamy pianę.
Do piany z jajek przelewamy powoli masę czekoladową. Wszystko cały czas mieszamy. Składniki muszą się połączyć. Całość wzbogacamy o mąkę . Oczywiście nie przerywamy mieszania.
Powinniśmy uzyskać gładką masę. Przekładamy ją do kokilek o średnicy około 7 cm. Ciasto powinno wypełnić je niemal po brzegi . Wskazane proporcje powinny wystarczyć na 4 porcje deseru.
Suflety umieszczamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie desery wyciągamy. Możemy je serwować praktycznie od razu. Najbliżsi nie będą mogli się oprzeć. Warto również sięgnąć po przepis na jabłecznik bez pieczenia . Godne uwagi jest także obłędne kruche ciasto z orzechami od siostry Anastazji .
Canva / GMVozd
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
-
Złociste kotlety z kalafiora - konkurencja dla kultowych mielonych
-
Mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami
Źródło: Niezła babka