Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić tatar ze śledzia?
canva/Signature ffilipovich, Getty Images

Jak zrobić tatar ze śledzia?

29 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Dobry tatar powinien znaleźć się na każdej imprezie, jednak nie zawsze musi być wykonany z wołowiny. Pyszna wersja tego dania, na bazie śledzia z ostrymi papryczkami jalapeño, idealnie wkomponuje się do innych przekąsek i napojów podczas upojnego wieczoru. Niżej pokazujemy krok po kroku jak zabrać się za wykonanie tatara ze śledzia.

Tatar ze śledzia jest pyszną rybną wersją klasycznej i popularnej potrawy, która często wybierana jest przez największych mięsożerców. Poniższy przepis umożliwia przyrządzenie przekąski, która intensywnością smaku nie odbiega od oryginału.

Odpowiada za to obecność ostrej papryczki jalapeño, marynowanej w octowej zalewie z czosnkiem i przyprawami. Tatar ze śledzia podaje się standardowo, ze świeżym chlebem oraz świeżo siekanymi ziołami.

Przepis na tatara ze śledzia

Składniki:

  • 4 filety śledziowe

  • 3 łyżki marynowanych podgrzybków

  • 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeño

  • 2 łyżeczki siekanej pietruszki

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • szczypta cukru

  • pieprz czarny

  • olej lniany

  • szczypiorek

Zacznij od wyłowienia filetów i opłukaniu z soli. Posiekaj je w bardzo drobną kostkę, choć nie tak małą, jak do tatara z wołowiny. Wrzuć rybę do miski, skrop ją z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Pietruszkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj. Razem z nią posiekaj również marynowane podgrzybki, marynowaną papryczkę jalapeño, szczypiorek oraz cebulkę.

Do ryby wrzuć posiekane składniki, dodaj świeżo mielony czarny pieprz, musztardę, cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Filiżanki posmaruj olejem lnianym, napełnij je tatarem i wyłóż na talerze. Podawaj z chlebem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić klasycznego tatara z niecodziennym dodatkiem. Ten tekst wyjawia przepis na tradycyjny sos tatarski.

Tatar ze śledzia

Źródło zdjęcia: canva/Angelafoto, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy